Info

Klinički centar Kragujevac u procesu reakreditacije

Autor: Branko Vukašinović
11:00 | Petak, 05 07 2019

Klinički centar Kragujevac 15. jula ulazi u treći po redu proces reakreditacije, a tim Agencije za akreditaciju do 18. jula ocenjivaće kvalitet rada i pružanja usluga u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Iz Kliničkog centra poručuju da su spremni za kontrolu i najavljuju da će obavestiti javnost o rezultatima iste.  

Odlukom Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova, tim edukovanih spolјašnjih ocenjivača će u periodu od 15. do 18. jula ocenjivati kvalitet rada i pružanja zdravstvenih usluga u Kliničkom centru Kragujevac, u odnosu na Standarde za akreditaciju ustanova sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite.

To je jedan kompleksan proces usaglašavanja infrastrukutrnih uslova medicinskih standarda i protokola, sa pravilnicima i uslovima akreditacije koje je propisla Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova i Ministarstvo zdravlja Repubike Srbije. Ona ustanova koja ispuni uslove za akreditaciju je prepoznata kao ustanova sa dobrom kliničkom praksom. To omogućava da se sklope ugovori o pružanju zdravstvenih usluga i stranim državljanima, a sa druge strane i o poslovnoj tehničkoj saradnji sa sličnim ustanovama u zemlji i inostranstvu”, izjavio je za InfoKG, v.d. direktora Kliničkog centra Kragujevac, Predrag Sazdanović. 

Iz Kliničkog centra poručuju da će obavestiti javnost o rezultatima ove kotrole kvalitet rada i pružanja zdravstvenih usluga. 

Inače, Klinički centar Kragujevac je prva ustanova tercijarne zdravstvene zaštite u Srbiji, koja je ušla u proces akreditacije i prvi put je akreditovana krajem 2011. godine. Spolјašnje ocenjivanje kvaliteta rada Kliničkog centra Kragujevac obavlјa se od tada periodično, posle isteka vremenskog roka na koji je ustanova akreditovana. Prethodni put Klinički centar Kragujevac je dobio akreditaciju na tri godine.