Info

Klinički centar osposobljen za najsloženije operacije vrata i kičme koje su se do sada obavljale u inostranstvu

Autor: InfoKG
17:00 | Subota, 15 12 2018

U skladu sa nacionalnom strategijom formiranja regionalnih spinalnih centara u Srbiji, Kragujevac nastavlja saradnju sa vodećim domaćim i španskim ortopedima i neurohirurzima. Klinički centar Kragujevac postao je referentna ustanova za lečenje kičmenog stuba pacijenata iz cele Srbije, koji su do sada na takve operacije upućivani u inostranstvo.

Posle složene operacije vratnog dela kičme, tridesetsedmogodišnja Kragujevčanka, uspešno se oporavlja.Tim lekara, predvodio je niški neurohirurg Nebojša Stojanović, uz asistenciju kragujevačkih doktora. Cilj je da mladi neurohirurzi ovladaju novim metodama operacija vratnih pršljenova.

"To je mnogo duže trajalo nego što sam ja mislila, ali na svu sreću,na vreme, na vreme je gospodin sanirao to. Sad je dobro, sad nemam bolove", kaže Jelena Strizović, pacijentkinja iz Kragujevca.

"Svaki dan u ambulantama našim se javljaju pacijenti koji su dugotrajno lečeni po fizikalnim centrima, ali među njima je dosta kandidata za operativno lečenje, kojima je to jedini spas", navodi doktor Vojin Kovačević, neurohirurg Kliničkog centra Kragujevac.

Pored domaćih stručnjaka, u lečenju pacijenata iz Srbije, godinu i po dana učestvuju ortopedi i spinalni hirurzi iz Španije. Četvoro pacijenata sa najtežim deformitetima kičme, u Kliničkom centru u Kragujevcu, operisao je doktor Havijer Grueso. Saradnik vodećih svetskih klinika višedecenijsko znanje i iskustvo podelio je sa kragujevačkim kolegama.

"Veliki broj pacijenata ima urođene deformitete i degenerativne promene. Njima su potrebne hitne operacije, zbog mogućih komlikacija.To su poremaćaji disanja, rada srca i ugrožavanje unutrašnjih organa", objašnjava Havijer Grueso iz Univerzitetske bolnice La Paz u Madridu.

Za godinu i po dana, u saradnji sa španskim lekarima u Kragujevcu obavljeno je pedesetak najtežih intervencija, kod dece i odraslih, koje do sada nisu rađene u Srbiji.

Projektu ministarstva zdravlja, pridružili su se Klinički centar u Nišu i Institut Banjica.

Profesor dr Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac, kaže: "Očekivače se već na proleće, jedna ozbiljna, ozbiljna regionalna konferencija, gde ćemo sagledati sopstvene rezultate, pozvati kolege iz inostranstva i regiona, i da razmislimo u kom pravcu ide spinalna hirurgija u ovom trenutku u Srbiji."

A, koristi su višestruke. Pacijente u Srbiji, o trošku države operišu vodeći svetski eksperti, intervencije su i do deset puta jeftinije nego u inostranstvu, a naši lekari edukuju se da ubuduće samostalno rade.

Izvor: RTS

Izvor: RTS