InfoFoto: Arhiva/kragujevac.rs

Ključevi 94 stana mladim naučnicima početkom marta

Autor: Branko Vukašinović
14:00 | Četvrtak, 07 02 2019

Ključevi 94 stana biće dodeljeni mladim naučnicima i istraživačima početkom marta, iako je to prvobitno bilo planirano za sredinu februara, izjavio je za InfoKG rektor Univerziteta u Kragujevcu, Nenad Filipović. Dodaje da je do promene termina došlo isključivo zbog papirologije. Premijerka Ana Brnabić ranije je najavila da će prisustvovati dodeli ključeva stanova mladim naučnicima. 

Stambena komisija Fondacije za rešavanje stambenih potreba nastavnog, naučno-istraživačkog i umetničkog kadra Univerziteta u Kragujevcu objavila je liste za dodelu 94 stana mladim naučnicima i istraživačima. Od toga, biće dodeljeno 68 jednosobnih, 18 jednoiposobnih i osam trosobnih stanova.  

Zanimljivo je da je na konkursu Univerziteta u Kragujevcu za dodelu 158 stanova stiglo 95 prijava, a da će nakon odluke nadležene komsije biti dodeljeno 94. Shodno ovim brojkama, a nakon objavljivanja liste za dodelu stanova, ostala su još 64 stana. Za sada nema informacija šta će biti sa preostalim stanovima i kada će oni biti dodeljeni.

Podsetimo, za mlade naučnike izgrađeno je ukupno 210 stanova, od kojih je 25 odsto za gostujuće profesore i istraživače, i nalaze se u ulici Laze Marinkovića u naselju Stara radnička kolonija. Stanovi su površine od 35, 50 i 70 kvadrata, a zakupnine su znatno niže od tržišnih, uz mogućnost otkupa, na kredit, i do 40 godina. Cena zakupa na mesečnom nivou jednosobnog stana je 66,27 evra, jednoiposobog 94,67 evra, a trosobnog 132,54 evra.