Info

Ko može da mu izađe na crtu: Kragujevčanin se sprema za Ginisa

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Četvrtak, 02 06 2016

Kragujevčanin Srđan Ristić koji ima 34 godine priprema se da obori Ginisov rekord i to u broju urađenih sklekova u toku jednog sata.

Sadašnji rekord koji Srđan planira da obori na Vidovdan, 28. juna, drži pedesetogodišnji Britanac Karlton Vilijams, koji je avgusta prošle godine oborio prethodni rezultat, takođe njegov, uradivši 2220 sklekova za sat vremena. Srđan, inače profesionalni vojnik, za sada je na treninzima već četiri puta ubedljivo nadmašio ovu brojku uradivši čak 2400 sklekova u satu!

Srđanu na putu do rekorda pomaže trener điu-đice Čedomir Jovanović sa kojim već trenira ovu borilačku veštinu i koji mu je sada napravio metodiku vežbanja. "Sklekove sam počeo da radim još u osnovnoj školi. U srednjoj sam držao rekord, uradio sam 35 na jednoj ruci bez ikakve pripreme. Volim i zgibove, propadanja, trčanje, generalno sam ceo život u sportu. Atletika mi je bila u centru pažnje, a kasnije sam prešao na borilačke veštine u klubu "Šumadija bezbednost", priča Ristić u razgovoru za InfoKG.

srđan ginis uspravnaZa postavljanje rezultata u kome će mu retko ko izaći na crtu, Srđan se priprema od novembra prošle godine. Vežbe za celo telo radi dva puta nedeljno u klubu, što uključuje za mnoge od nas nezamisliv broj ponavljanja sklekova, zgibova, trbušnjaka, čučnjeva, leđnjaka. Samo sklekove radi jednom sedmično i za 2400 mu je nekad bilo potrebno dva sata, a sada ih uradi za jedan čas. Posle nekoliko isprobanih taktika shvatio je da mu najviše odgovara da radi kratke serije sa kratkim odmorom, po 40 sklekova u minutu.

Srđan napominje da su, uz vežbe, od izuzetnog značaja odmor i adekvatna ishrana, što savetuje i drugim vežbačima, naročito rekreativcima koji iz neznanja često izrabljuju svoj organizam i prave više štete nego koristi. Njegova ishrana bazira se na biljnoj bazi uz malo mesa, trudi se da svakog dana jede drugačije namirnice, što mu povećava izdržljivost. Rani odlazak u krevet i odmor takođe su obavezni, a sada je čak dobio i slobodne dane na poslu da bi se maksimalno posvetio pripremama.

Po proceduri, postoji mogućnost da predstavnici Ginisa iz Londona prisustvuju pokušaju obaranja rekorda, dok je druga opcija da se napravi video zapis po strogo utvrđenim pravilima i prosledi komisiji. Kako je za ovo potrebno izdvojiti 6000 evra, odnosno oko 600, Srđan se odlučio za jeftiniju varijantu. To ne bi uspeo bez pomoći sponzora kao što su Zero bet, Akademija Cojić, Zlatara Filigran, Fitnes centar Olimpija, DOO Jelić, KGB Sistemi, Brza hrana Njam njam, Ženeva, DSF, Market Božur. Trebalo bi da se sastane i sa predstavnicima lokalne samouprave da vidi da li grad može da da podršku u nekom smislu.