Info

Koji kragujevački političar je pozvan na ovogodišnji Balkanski molitveni doručak?

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Petak, 04 05 2018

Balkanski molitveni doručak (SE European Gathering 2018.), 15. po redu, biće održan od 25. do 27. maja u tiranskom hotelu “Plaza”, pod slognom „Ljubi bližnjeg svog kao sebe samog“ (Love your neighbor as yourself”). Redovni učesnici ovog skupa su parlamentarci, predstavnici vlada i biznis lideri iz zemalja regiona, ali i američki senatori i kongresmeni, nemački i austrijski poslanici i drugi ugledni gosti. Poziv da prisustvuje ovogodišnjem molitvenom doručku dobio je kragujevački političar Milan Urošević. Stručnjaci smatraju da je njegovo prisustvo Balkanskom molitvenom doručku od velikog značaja ne samo za njega lično, već potencijalno i za grad Kragujevac. 

Balkanski molitveni doručak se organizuje svake godine u gradovima neke od zemalja Jugoistočne Evrope, a ovogodišnji domaćin je Tirana. Cilj skupa je povezivanje učesnika, promovisanje dijaloga, toleranicije, razumevanja između nacija i političkih perspektiva. Potvrdu da će Balkanskom molitvenom doručku ove godine prisustvovati i Milan Urošević, bivši predsednik Skupštine grada Kragujevca i jedan od lidera kragujevačke opozicije, dobili smo u Srpskom pokretu obnove, stranci u čijem je on predsedništvu. 

To što će ovom reprezentativnom događaju prisustvovati i jedan Kragujevčanin od velikog je značaja i za naš grad, a sa tim su se složili predesednik Centra za proučavanje globalizacije, prof. dr Dejan S. Miletić i dekan Ekonomskog fakulteta kragujevačkog Univerziteta, prof. dr Petar Veselinović. Naglašavaju da je nabitnije to što se na ovom skupu mogu ostvariti značajni kontakti, koji bi u budućnosti mogli da donesu konkretne benefite Kragujevcu. 

Prema Miletićevim rečima, Urošević ima priliku da na ovom skupu prezentuje potencijale Kragujevca, i da sa druge strane obezbedi relacije koje mogu da dovedu do ekonomske saradnje. 

Efekat Uroševićevog učešća na ovom skupu ne može se meriti kratkoročno, ne može se od njega niti od bilo kog drugog očekivati da će po povratku doneti ugovore, ali je činjenica da se stvara uzajamno poverenje, kredibilitet i otvara mogućnost da se u perspektivi nešto na tom planu desi. Ovaj događaj je prava prilika da započnete saradnju i izgradite odnose sa kvalitetnim ljudima koji imaju šta da ponude, vremenom se stiče poverenje, a to u određenom trenutku da konkretne rezultate. Ne treba imati prevelika očekivanja, ali ni biti skoroman, jer postoji ogroman prostor za saradnju u regionu. Nema budućnostu ukoliko ne budemo regionalno sarađivali“, izjavio je za InfoKG, prof. dr Dejan S. Miletić.  

Dekan Ekonomskog fakulteta, Petar Veselinović, smatra da je veoma dobro, ne samo za Kragujevac, već i za Šumadijski region i za Srbiju u celini što će se Urošević pojaviti na ovom skupu.

Učešće na ovom skupu je prilika da se naprave određeni kontakti sa poslovnim ljudima, političarima, kao i investitorima iz regiona Jugoistočne Evrope, odnosno regiona kome Srbija i geografski i politički pripada. Posebno je važno i prisustvo određenih krugova iz oblasti biznisa i politike koji dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, kao i značajnih zemalja u Evropskoj uniji, kao što je Austrija. Imajući u vidu političko i privredno iskustvo Milana Uroševića ubeđen sam da će napraviti značajan broj inicijalnih kontakata koji bi se u narednom periodu iskoristili kako bi doprineli boljem pozicioniranju grada Kragujevca na mapi Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope“, rekao je iz InfoKG, Petar Veselinović.  

Zanimljivo je da je Balkanski molitveni doručak napravljen po uzoru na tradicionalni Molitveni doručak u Vašingtonu, čiji je domaćin predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Ovogodišnji događaj u Tirani može se smatrati jednom vrstom kvalifikacija za Molitveni doručak u Vašingtonu, s obzirom na to da dobar deo učesnika ovog skupa bude kasnije pozvan na isti.