InfoFoto: arhiva

Koji su trenutno kapitalni projekti u Kragujevcu?

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Subota, 27 02 2021

Završni radovi na Palati pravde privode se kraju. Grad Kragujevac je ispunio svoje obaveze, pa kompanija „Štrabak“, kojoj je povereno izvođenje radova, planira da sve radove završi do 1. maja, šest meseci pre definisanog roka. Opširnije OVDE.

Osim Palate pravde, u toku je izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti na Dedinom brdu. Na velikom građevinskom kompleksu od oko 10 hektara, planirana je izgradnja devet stambenih lamela sa oko 970 stanova. Grad Kragujevac je uradio kompletnu hidrotehničku instalaciju. Što se tiče putne infrastrukture koja prati ovaj projekat, a takođe je u obavezi grada, biće završena do kraja marta. Vrednost radova iznosi oko 540 miliona dinara. 

Grad Kragujevac trenutno intenzivno radi na pripremi dokumentacije zajedno sa resornim Ministarstvom za zaštitu životne sredine za zamenu postojećih kotlova na ugalj i mazut, kotlovima na gas u „Energetici“. Kragujevac je prvi grad u Srbiji u kome će biti ugašene kotlarnice na mazut i ugalj, što će značajno smanjiti zagađenje vazduha.

U prethodnom periodu, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, potpisalo je komercijalni ugovor sa kineskom kompanijom „CRBS“, na osnovu programa „Srbija 2020-2025“. Tim programom su definisana dva kapitalna projekta za grad Kragujevac, a to je zamena postojeće kanalizacione mreže i izgradnja nove mreže u delovima grada koji je nemaju, kao i instalacija novih sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Cvetojevcu i Stragarima. Drugi projekat koji se tiče komercijalnog ugovora sa kineskom kompanijom je formiranje nove regionalne deponije.

Još jedan značajni kapitalni projekat je izgradnja železničke pruge na potezu Sobovica-Cvetojevac, u dužini 11,17 kilometara i izgradnja test pruge u dužini od 1,4 kilometara za testiranje tramvaja koji se proizvode u MIND parku i Simensu za koji je u toku je izrada idejnog projekta.