Info

Kolektivni ugovor za zaposlene u "Vodovodu" prvi korak ka poboljšanju materijalnog statusa

Autor: Jovana Mladenović
10:30 | Subota, 31 08 2019

Direktor JKP Vodovod i kanalizacija Nebojša Jakovljević i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić potpisali su sa predstavnicima reprezentativnih sindikata tog preduzeća Kolektivni ugovor kod poslodavca koji će stupiti na snagu odmah po ukidanju Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu zarada. 

Potpisivanje ovog ugovora prvi je korak ka poboljšanju odnosno izjednačavanju uslova rada u svim gradskim preduzećima koji će biti precizno definisani potpisivanjem teritorijalnog kolektivnog ugovora.

Predstavnici Sindikata, kažu da su ovim ugovorom došli do onoga što su očekivali. Ispunjeno je čak 90 posto zahteva. Ističu da je ovo jedan od kvalitetnijih kolektivnih ugovora, kojim su osim zarade, što najviše tišti zaposlene, definisane i sve ostale naknade za godišnji odmor, bolovanja, minuli rad, stimulacije. Prosečna zarada u Vodovodu, koja je zamrznuta pre pet godina u iznosu od 37.000 dinara, od 1. januara kada se očekuje ukidanje Zakona, biće na nivou prosečne zarade u Srbiji.

Posledica stanja u kome se danas nalaze zaposleni u Vodovodu je veliki broj zaposlenih, podsetio je gradonačelnik Nikolić. Više od 800 radnika, situacija je koja je koštala zaposlene u Vodovodu najnižom zaradom. Kada je donet Zakon o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu zarada, grad Kragujevac više nije imao zakonsku mogućnost da u tom preduzeću reaguje.

Ovakav kolektivni ugovor, prema rečima direktora Vodovoda Nebojše Jakovljevića omogućava poslodavcu da od radnika traži punu zaposlenost i angažovanje u radno vreme i van radnog vremena, uz pravo radnika da sve naknade koje mu po tom osnovu pripadaju budu i isplaćene. To je važno za svakog poslodavca jer ako imate okvir u kome morate da se krećete i kada imate sve poznate relacije, onda je lakše i jednostavnije rešavati eventualne probleme.

Sledi i potpisivanje teritorijalnog kolektivnog ugovora i izrada kataloga radnih mesta za sva preduzeća čiji je osnivač grad Kragujevac, čime će se obezbediti isti uslovi za sve zaposlene u javnom sektoru.

Sve ovo, međutim, traži dodatnu racionalizaciju i optimizaciju, kazao je gradonačelnik i podsetio da je za četiri godine broj zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne uprave smanjen za 1050. Zahvaljujući takvim merama, spasili smo javni sektor u gradu.