Info

KOLUMNA: Radomir Putnik – u Kanadi planina, u Kragujevcu propala kasarna

Autor: Marko Đorđević
12:00 | Utorak, 14 09 2021

Nakon završetka Prvog svetskog rata 1918. godine, Kanađani su jednu svoju planinu nazvali imenom prvog srpskog vojvode i načelnika generalštaba Radomira Putnika. Planina Putnik je deo Stenovitih planina, visoka 2.940 metara u kanadskoj pokrajini Alberti. U rodnom gradu, osim ulice i spomenika ispred Suda, ima i kasarnu, što ne bi bilo naročito zanimljivo da ista nije u stanju raspada. 

Kasarna „Radomir Putnik“ potiče iz XIX veka i najstariji je objekat te namene u Srbiji, zgrade u njenom krugu bi trebalo da budu pod zaštitom
države, umesto toga ostavljene su u nemilost zubu vremena. Aktivna je bila od nastanka do NATO bombardovanja 1999. kada je pogođena i napuštena, „organizovano“ kao kad su Amerikanci napuštali Sajgon. Pa su godinama nakon napuštanja deca koja su se igrala u njenom krugu pronašla 3 ručne bombe, 2 topovska udara i preko 200 metaka za automatsku pušku. 

Oko 9,5 hektara zemljišta u centru grada stoji obraslo u trnje, jer se Grad i Vojska skoro 2 decenije bezuspešno dogovaraju oko rešavanja statusa kasarne. Vrednost zemljišta je od prvobitne procene od oko 4 miliona evra skočila na 30 miliona, a danas možda i više. Grad naravno taj novac nema, ali ga to ne sprečava da sporadično najavljuje projekte vezane za Kasarnu i Dom vojske i da redovno usvaja plan regulacije tog dela. 

Prema planu iz 2017. godine regulacijom je obuhvaćeno čak 14,5 hektara zemljišta Kasarne i Doma vojske, planom je predviđeno formiranje „posebnog prostora za prezentaciju i proučavanje političke, kulturne, privredne i šire civilizacijske ideje Srbije u evropskom konceptu koju je zasnovao Kragujevac“. Ovaj skaradni opis u prevodu znači da će biti mesto kulturnih sadržaja jer se ceo kompleks nadovezuje na Milošev venac. Takođe, tada je najavljeno da će Dom vojske i deo Kasarne biti predate Filološko-umetničkom fakultetu koji nema zgradu, no ta priča je napuštena prošle godine najavom da će FILUM dobiti novu zgradu kod Ekonomskog fakulteta. Poslednja najava, od prošle godine pre izbora, se odnosi na proširenje Daničićeve ulice, gotovo neizvodljivo iz raznih razloga, ali mi ističemo problem što bi pravljenje bulevara išlo delimično i preko zemljišta kasarne koje i dalje naravno pripada Vojsci.

Bilo kako bilo rešenju drame se kraj ne nazire, a kasarna sa velelepnim objektima propada iz dana u dan, možda će na kraju da sačekaju da se sve uruši pa da naprave novo, kao što je slučaj sa kućom Đure Jakšića. Novo pitanje se postavlja ovih dana, ako dođe do vraćanja obaveznog vojnog roka, gde će ti momci služiti vojsku, jer ovo nije izolovan slučaj, već je ova kasarna jedna od mnogih koje se raspadaju, ili koje su predate na upravljanje lokalnim zajednicama. 

Autor: Marko Đorđević