Info

Konfindustrija Srbija: U Kragujevcu otvoreno predstavništvo udruženja italijanske privrede

Autor: InfoKG
09:00 | Četvrtak, 30 06 2022

Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju, zvanično je otvoreno teritorijalno predstavništvo udruženja italijanske privrede u Kragujevcu – Konfindustrija Srbija, koju će zastupati Mauricio Panico, teritorijalni predstavnik Konfindustrije.

Memorandum su potpisali Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka i Patricio Dei Tos, predsednik Konfindustrije Srbija. 

Potpisivanjem Sporazuma sa Medicinskim fakultetom i zvaničnim otvaranjem Kancelarije Konfindustrija želimo da pokažemo da smo tu da bismo podržali razvoj industrije i privrednika u ovom delu Evrope, ali i ostvarili dobru saradnju sa institucijama RS, rekao je Patricio Dei Tos, predsednik Konfindustrije Srbija. On je podsetio da je u Srbiji registrovano oko 1300 italijanskih preduzeća koji su deo Konfindustrije pored više od 550 hiljada kompanija u Italiji u kojima radi preko sedam miliona ljudi. Mi smo ovde da bismo zastupali privredu koja je zasnovana na malim i srednjim preduzećima, jer upravo ta preduzeća svaku privredu čine jakom. Siguran sam da ova Kancelarija ima sjajnu budućnost i da će biti polazna tačka za dobru saradnju.

Fakultet medicinskih nauka, pored svoje edukativne delatnosti u okviru Univerziteta, prepoznat je jer prati trendove u plasmanu nauke i svojih usluga na tržištu, kaže Vladimir Jakovljević dekan Fakulteta medicinskih nauka, a potpisivanje Sporazuma sa Konfindustrijom je skladu sa novim trendovima u obrazovanju i interdisiplinarnom povezivanju popularnih smerova. Siguran sam da je ovo prvi korak u multufunkcionalnoj saradnji u čemu nam podršku daju grad Kragujevac, privredni subjektni posredstvom Regionalne privredne komore, ali i sve zdravstvene ustanove u gradu. Fakultet će, kao i uvek, da prati sve što je novo, plasira svoju nauku i da podršku privredi, istakao je dekan Jakovljević.

Pored predstavništva Privredne komore Mađarske, Konfindustrija je druga značajna poslovna asocijacija sa predstavništvom u Kragujevcu. Ovo predstavlja značajan podsticaj inteziviranja privredne saradnje domaćih i italijanskih kompanija. To je jasan znak daljeg rasta investicione atraktivnosti regiona centralne Srbije i Kragujevca, rekao je Predrag Lučić, direktor Regionalne privredne komore Šumadijskog upravnog okruga. On je podsetio da od 1,3 milijarde trgovinske razmene od 2021. godine više od trećine izvoza privrede grada Kragujevca je išlo prema Italiji. Ova asocijacija promoviše dobre mogućnosti za investiranje u Kragujevac. Značaj Sporazuma o razumevanju sa Medicinskim fakultetom je utoliko veći jer Regionalna privredna komora, Grad Kragujevac, Univerzitet u Kragujevcu, zajedno sa kompanijama, čine posebne napore da formiraju infrastrukturu za proizvode koji će biti prepoznatljivi i po istraživanju, razvoju, inovacijama, a tu je značaj ove regionalne platforme, zaključio je Lučić.