Konstituisan novi Savet Univerziteta u Kragujevcu, Filipović izabran za v.d. rektora

Sreda, 27 Jun 2018 14:20Autor: Branko VukašinovićFoto: Printscreen/YouTube - EAI

Univerzitet u Kragujevcu dobio je novi Savet, koji ima 21 člana, a za vršioca dužnosti rektora ove visokoškolske ustanove imenovan je redovni profesor ovdašnjeg Fakulteta inženjerskih nauka, Nenad Filipović. Na taj način je potvrđeno prošlonedeljno pisanje portala InfoKG, a to možete pročitati OVDE

Na Ekonomskom fakultetu jutros je održana konstitutivna sednica Saveta Univerziteta u Kragujevcu. Na njoj je tajnim glasanjem za predsednika Saveta izabran profesor Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu, Milan Kolarević, a za njegovog zamenika Milan Rapajić sa Pravnog Fakulteta u Kragujevcu. Za Kolarevića je glasalo 19 od 21 člana, dok je Rapajić dobio 18 glasova. Inače, novi Savet Univerziteta u Kragujevcu im 21 člana. Od tog broja, 12 su predstavnici fakulteta, šestoro je imenovala Vlada Republike Srbije, a troje je iz redova studenata. 

Kako prenosi Radio televizija Srbije, konstitutivnoj sednici Saveta prisustvovao je i bivši rektor Univerziteta u Kragujevcu, Nebojša Arsenijević koji je primetio prisustvo policije u civilu. On je tražio da pripadnici policije napuste sednicu Saveta jer je, kako kaže, po zakonu o univerzitetu narušena autonomija i policija može da bude prisutna samo uz pisanu dozvolu kada je ugrožena bezbednost, piše RTS.

Nakon toga, održana je prva sednica novog Saveta Univerziteta u Kragujevcu na kojoj je redovni profesor Fakulteta inženjerskih nauka, Nenad Filipović imenovan za vršioca dužnosti rektora ove visokoškolske ustanove, na mandatni period od šest meseci. Za Filipovića je glasalo 20 od 21 člana Saveta Univerziteta u Kragujevcu. On je izabran pošto niko od četvorice prorektora iz prethodnog saziva nije dobio potrebnu podršku. 

Vršilac dužnosti rektora ovdašnjeg Univerziteta, prof. dr Nenad Filipović rođen je u Kragujevcu 1970. godine. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu 1994., gde je odbranio i doktorsku disertaciju 1999. godine. Usavršavao se na Univerzitetu u Beču, kao i na Harvardu u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Sednice Saveta Univerziteta u Kragujevcu su održane na Ekonomskom fakultetu, jer je pomoćnik ministra prosvete obavestio dekana Ekonomskog fakulteta Petra Veselinovića da su svi u Rektoratu na odmoru, pa je tražio da se sednica održi u prostorijama ove visokoškolske ustanove, piše N1. 

Izvor: InfoKG, RTS, N1

Najnovije vesti iz ove kategorije

f