Info

Koreni industrijalizacije Balkana predstavljeni u Parizu (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Subota, 08 10 2016

Predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac održali su multimedijalnu prezentaciju industrijskog kulturnog nasleđa na temu “Francusko-srpske veze, koreni industrijalizacije Balkana” u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Cilj je bio da se predstavi industrijska, kulturna i istorijska baštna Srbije i uticaj Francuske i njenih eksperata na industrijalizaciju ovog dela Evrope. Podizanje prvih vojno-industrijskih pogona, razvitak organizovanog rudarstva i izgradnja železničkih infrastruktura svedoče o ulozi Francuske u modernizaciji Srbije u XIX i XX veku. Arhivska građa, tehnička i foto-dokumentacija i artefakti predstavljeni su kroz digitalnu i analognu formu.

Diskusiju su vodili direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Marko Grković i istoričar umetnosti Đorđe Milovanović.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici kulturnog života Srba u dijaspori, francuskog ministarstva kulture i brojnih francuskih organizacija koje se bave kulturom i nasleđem. Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac prezentaciju je organizovao uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Galerija slika