InfoFoto: Petar Miljković

Kraguj poveo karnevalsku povorku (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
14:36 | Ponedeljak, 06 05 2019

Tradicionalni, 14. "Đurđevdanski karneval" prodefilovao je danas ulicama grada na čelu sa maskotom kraguja, price po kojoj je Kragujevac dobio ime. 

U karnevalu koji se tradicionalno održava povodom Dana grada učešće su uzeli predškolci, učenici, studenti, predstavnici sportskih klubova, brojnih udruženja, gradskih i republičkih institucija koje rade u Kragujevcu, ali i bajkeri i ljubitelji fića i oldtajmera. 

Tema karnevala je ptica kraguj po kojoj je naš grad dobio ime. 

Organizator karnevala je Gradska turistička organizacija Kragujevac.

NAGRADE

Na bini kod Krsta dodeljene su i nagrade za najkreativnije maske u više kategorija.

U kategoriji pojedinačnih maski pobedio je četvorogodišnji Aleksa Radičić sa „Balon-korpom za letenje“. Drugu nagradu dobila je Maša Rajković sa „Đurđevdanskom slavskom trpezom“, treća je Nina Nikolić sa nagradom „Kragujevački bukvar“, a šestogodišnjem Stefanu Milojeviću dodeljena je četvrta nagrada za masku „Pirat sa Kariba – Džek Sperou“.

Za Porodičnu masku prvu nagradu osvojili su Dunja, Janko i Lara kao „Lepotica i zver“, drugo mesto pripalo je Anastatsiji i Stefanu koji su bili „Mali ronioci“ sa bogatim ulovom, a treću nagradu osvojile su Nađa i Lola za masku „Lice neba“.

Po mišljenju žirija, najkreativnija je bila maska „Momini piloti“ osnovne škole „Moma Stanojlović“, kojoj je pripala prva nagrada. Drugu nagradu dobila je predškolska ustanova Vrabac za masku „Lego kocke“, treća nagrada pripala je vrtiću Vini Pu za „Majske bube“, a četvrta OŠ“Jovan Popović“ za masku „Kraguj, Kraguj, Kragujevac“.

Ove godine, gotovo sve osnovne škole imale su svoje maskote, čije su se fotografije nalazile na FB stranici Gradske turističke organizacije „Kragujevac“ i za njih su svi mogli da glasaju. Prema glasovima publike najlepši je bio „Ježđak“ OŠ „Milutin i Draginja Todorović“, zatim slede „Kraguj Vule“ iz OŠ“Vukašin Marković“, „Vila cveća“ iz OŠ „Miloje Simović“, „Sova“ iz OŠ „Dositej Obradović“, „Svetoznalci“ iz OŠ“Sveti Sava“, „Kraguj“ Srednje stručne škole i „Paun“ iz OŠ „Natalija Nana Nedeljković“.

Foto: Petar Miljković

Galerija slika