InfoFoto: kragujevac.rs

Kragujevac dobija Kartu investicionih lokacija i “oblak tačaka”

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Četvrtak, 14 11 2019

Zahvaljujući realizaciji projketa “Unapređenje i razvoj Geografskog informacionog sistema (GIS)” biće izrađena Karta investicionih lokacija, koja će zainteresovanim investitorima omogućiti da pristupe određenim lokacijama, provere njihovu infrastrukturnu opremljenost i položaj, a Kragujevac će dobiti i ”oblak tačaka” koji nastaje mobilnim mapiranjem i prikupljanjem svih prostornih podataka od značaja za saobraćaj, javnu rasvetu, drvorede, šahte. To je poručeno prilikom obeležavanja Međunarodnog dana Geografskog informacionog sistema na Fakultetu inženjerskih nauka.

Međunarodni dan Geografskog informacionog sistema (GIS) obeležen je predavanjima i promocijom ovog sistema na Fakultetu inženjerskih nauka. Cilj obeležavanja ovog dana je stvaranje naučnog okvira za prikupljanje, analizu i vizualizaciju geografskih podataka. Na predavanjima je bilo reči o GIS obrazovnim programima na fakultetu, aktivnostima i radu GIS udruženja Srbije, a predavanje o Smart city konceptu, njegovoj implementaciji i iskustvima govorio je predstavnik kompanije “Super Map” iz Pekinga, Skye Lei. Pored toga, promovisani su i ciljevi projekta "Unapređenje i razvoj GIS-a".

Jedan od primarnih ciljeva je rekontrukcija postojećeg GIS- a i prelazak sa centralizovanog na decentralizovani što će doprineti daleko efikasnijem, ažurnijem i dostupnijem pristupu informacijama. U saradnji sa gradskim menadžmentom biće urađena Karta investicionih lokacija za grad koja će predstavljati putokaz investitorima i svim zaiteresovanim da preko GIS-a pristupe određenim lokacijama, provere njihovu infrastrukturnu opremljenost i položaj. U okviru projekta „Unapređenje i razvoj GIS –a“, grad će dobiti i tzv ”oblak tačaka” koji nastaje mobilnim mapiranjem i prikupljanjem svih prostornih podataka od značaja za saobraćaj, javnu rasvetu, drvorede, šahte i slično, što će biti vidljivo na geografskom informacionom sistemu grada Kragujevca, i ne na kraju, projektom je predviđena izrada turističkih karti opština Knić i Rekovac”, rekao je menadžer projekta "Unapređenje i razvoj GIS-a", Dragan Jevtović.

Obeležavanje Međunarodnog dana Geografskog informacionog sistema u Kraguujevcu organizovali su Fakulteta inženjerskih nauka, GIS udruženja Srbije i lokalna samouprava. Međunarodni dan Geografskog informacionog sistema obeležava se u svetu od 1999., a u Srbiji je prvi put obeležen 2013.