InfoFoto: kragujevac.rs

Kragujevac dobija Regionalni inovacioni startap centar, od države 20 miliona

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Sreda, 25 09 2019

Kragujevac će najkasnije do marta sledeće godine dobiti Regionalni inovacioni startap centar, koji će se nalaziti na trećem spratu Javnog preduzeća “Urbanizam”. Lokalna samouprava je za opremanje ovog centra dobila iz republičkog budžeta 20,3 miliona dinara, u okviru programa podrške Kabineta ministra bez protfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj.   

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović uručio je u Kragujevcu Ugovore o dodeli sredstava gradonačelniku Radomir Nikoliću i Marini Opančić, menadžeru finansija Udruženja „SEE ICT –  STARTIT“, koje je partner lokalnoj samoupravi na ovom projektu.  Popović je tom prilikom naglasio da Kragujevac, kao najveći industrijski centar na Balkanu, sa novim inovacionim startap centrom dobija mogućnost da se razvija i u inovacionom i u digitalnom smislu i da od grada industrije postane i grad digitalizacije.

Novi Državni data centar, najbolji industrijski park u ovom delu Evrope – Milanović MIND park, kao i dolazak najrenomiranije kompanije Simens, daje ogromnu nadu i ogroman potencijal da inovacione startap komapnije, ne samo iz Kragujevca nego i cele Šumadije, rade za ove velike gignate. Otvaranjem ovog centra omogućićemo ne samo mladima, nego i svima koji žele da se bave inovacijama ili otpočnu svoj biznis, da imaju mesto gde osim najboljeg prostora i najbolje tehnologije, mogu da dobiju punu podršku Vlade Srbije i grada Kragujevca. Pored pravne, finansijske, ekonomske i marketinške podrške dobijaće redovne obuke od najeminentnijih stručnjaka iz celog sveta. Svi inovacioni startap centri u Srbiji, a do marta sleće godine biće ih 14, umreženi su u jedan sistem”, rekao je Nenad Popović.

U okviru Programa podrške otvaranju Regionalnih inovacionih startap centara, koji realizuje Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj, prošle nedelje dodeljena su sredstva za otvaranje startap centara u Užicu, Priboju i Arilju, a ranije ove godine centri su otvoreni u Valjevu, Pirotu, Kruševcu, Gornjem Milanovcu, Zrenjaninu i Čačku.