Info

Kragujevac dobija regionalnu laboratoriju za testiranje

Autor: InfoKG
13:00 | Četvrtak, 28 05 2020

U Kragujevcu i Novom Sadu će ove godine biti izgrađene nove regionane laboratorije za testiranje, sredstvima iz kredita Svetske banke, čime će kapacitet testiranja biti do 10.000 uzoraka dnevno. To je najavio državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić, prenosi B92. 

Vekić je rekao da je plan da u drugoj polovini ove godine budu završene regionalne laboratorije u KC Vojvodine i KC Kragujevac koje će, kako kaže, uz laboratorije "Vatreno oko" u Beogradu i Nišu znatno unaprediti kapacitete testiranja u našoj zemlji.

"Trenutno imamo više od 6.000 obrađenih testova na dnevnom nivou, tako da očekujemo da će u budućnosti kapacitet biti do 10.000 testova dnevno", kazao je Vekić za Tanjug.

Svetska banka (SB) i Vlada Srbije potpisaće uskoro Sporazum o zajmu 100 miliona dolara, koje je ta finansijska institucija odobrila našoj zemlji za implementaciju Projekta hitnog odgovora na kovid 19.

Kako kaže Vekić, kredit će biti namenjen za rešavanje problema u zdravstvu sa kojima se naša zemlja suočava u borbi protiv koronavirusa.

Realizacija projekta izgradnje dve nove laboratorije počeće posle preuzimanja finansijskih sredstava i urađene tehničke specifikacije, predračunske vrednosti, kadrovskog plana, kapaciteta laboratorije…

Sem toga, kreditna sredstva su namenjena i postavljanju epidemioloških punktova za brzo testiranje na aerodromima u Beogradu i Nišu i na graničnim prelazima i njihovom povezivanju u jedinstven informacioni epidemiološki sistem.

"Na ovim punktovima će biti evidentirani svi naši građani ili strani državljani koji prelaze granicu, a tu će moći i da se testiraju, tako da ćemo imati bazu podataka o svima i jasnu evidenciju o tome ko ulazi u našu zemlju i da li je pozitivan na virus ili ne", naveo je Vekić.

Dodao je da će deo sredstava biti iskorišćen za modernizaciju zdravstvenog sistema i nabavku većeg broja magnetnih rezonanci, skenera, mobilnih rendgen aparata, monitoringa u intenzivnoj nezi, najmodernijih bolničkih kreveta i sanitetskih vozila za domove zdravlja i bolnice. 

Izvor: B92