InfoFoto: Glas Šumadije

Kragujevac dobio bilbord sa PAMUČNIM PLUĆIMA: Za koliko dana će pocrneti?

Autor: InfoKG
13:38 | Četvrtak, 13 01 2022

Bilbord sa pamučnim plućima, koja pokazuju koliko je zagađen vazduh koji svakodnevno udišemo, postavljen je u pešačkoj zoni, u centru Kragujevca, u ulici Ive Lole Ribara 16.

Bela, platnena „3D“ pluća uz pomoć malih ventilatora uvlače vazduh i promenom boje jasno ukazuju na stepen zagađenja vazduha. Na taj način građani mogu i bez podataka sa mernih stanica da se uvere kakvog je kvaliteta vazduh u Kragujevcu, odnosno koliko će dana biti potrebno da ova pluća potpuno potamne.

Instalaciju sa platnenim plućima postavilo je udruženje Res Publika, u saradnji sa inicijativom Kreni, promeni, u sklopu akcije „Istina o zagađenju“, koja se realizuje u još dvadeset gradova u Srbiji.

Promena boje pluća biće praćena na nedeljnom nivou, a fotografije objavljivane na stranici Res Publike i internet portalu Glas Šumadije. U stepen zagađanja vazduha u Kragujevcu moći će da se uvere i svi građani koji tokom šetnje ulicom Ive Lole Ribara obrate pažnju na instalaciju postavljenu na prvom spratu zgrade na broju 16.

Izvor/Foto: Glas Šumadije