Info

Kragujevac dobio MEDICINSKU SOBU za osobe sa autizmom (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
14:40 | Utorak, 02 10 2018

U Kragujevcu je danas otvorena Medicinska soba za osobe sa autizmom i nalazi se u okviru Škole za osnovno i srednje obrazovanje “Vukašin Marković”. Reč je o prostoru u kom će se osobe sa autizmom postepeno prilagođavati uslovima doktorske ordinacije uz pomoć edukatora i lekara. 

Otvaranje Medicinske sobe u Kragujevcu, rezultat je projekta Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom i kompanije Vip mobile. 

Kroz aktivnosti koje se sprovode u medicinskoj sobi kod osobe sa autizmom poboljšavaju se komunikacione i socijalne veštine, a povećava se uspeh u realizaciji medicinskih intervencija. Prvu ovakvu sobu otvorili smo u Novom Sadu, i zadovoljstvo mi je što je još jedno takvo mesto u Srbiji na raspolaganju kako posete lekaru ne bi bile stres za autističnu osobu i njenu porodicu. Pozivam roditelje osoba sa autizmom u Kragujevcu i okolini da koriste ovaj prostor, a kompaniji Vip mobile se zahvaljujem na realizaciji i otvorenosti da još jednom odgovori na potrebe osoba sa autizmom u našoj zemlji“, rekla je predsednica Upravnog odbora Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom, Vesna Petrović,.

Soba je opremljena medicinskim instrumentima kako bi izgledala kao ordinacija. Osobama sa autizmom će se na ovom mestu približiti realne situacije poput lekarskih pregleda i intervencija, koje kod njih predstavljaju izvor anksioznosti.

Uvideli smo sa saradnicima iz Saveza da će medicinske sobe znatno olakšati svakodnevicu osobama sa autizmom i njihovim porodicama. To je pokazalo i iskustvo iz Novog Sada, a sada imamo još jednu sobu koja će, ne sumnjamo, biti vrlo značajna u ovom regionu. Cilj ovog projekta ispunjavamo do kraja, jer kao kompanija imamo odgovornost prema društvu i da ovakvim potezima pružimo dobar primer“, izjavila je vođa ovog projekta u kompaniji Vip mobile, Ana Boroš Todić.

U planu je da u narednom periodu ovdašnje Udruženje za pomoć osobama sa autizmom organizuje različite edukacije za medicinsko osoblje i studente medicine, koji će volontirati u Medicinskoj sobi.

Galerija slika