InfoFoto: JKP Šumadija

Kragujevac dobio MLEKOMAT (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
09:23 | Subota, 01 04 2023

Ispred ulaza na aerodromsku pijacu postavljen je prvi mlekomat, koji će sugrađanima omogućiti snabdevanje svežim nekuvanim mlekom. Građani mogu kupiti mleko po ceni od 150 dinara i mogu koristiti sopstvenu, ili plastičnu ambalažu koja je postavljena pored mlekomata.

Prvi mlekomat u Šumadiji sa domaćim mlekom postavljen je u saradnji sa farmom Golubović iz Sipića.

Potrošači imaju priliku da kupe mleko koje kontroliše referentna laboratorija Veterinarskog specijalističkog instituta iz Kraljeva.

U cilju stvaranja boljih uslova za trgovinu, ali i veće bezbednosti proizvoda koji se mogu naći u ponudi na pijacama, JKP Šumadija zanovilo je opremu u mlečnom paviljonu aerodromske pijace sa četiri nove vitrine sa drugačijim načinom hlađenja koji sprečava isušivanje proizvoda, ukupne vrednosti 582.400 dinara.

Za razliku od prerađenih proizvoda, u domaćem mleku nema nikakvih dodatka koji se koriste u industiji prerade mleka. Mleko je prve klase, sa 4,1% mlečne masti, nije pasterizovano i nije konzervirano, po najvišim standardima pomuženo, ohlađeno i ponuđeno potrošačima. Pre upotrebe potrebno je samo prokuvati ga.

Prodaja mleka na ovaj način je praćenje trenutnih Evropskih trendova i omogućuje kupovinu namirnice direktno sa farme. Rok trajanja ovako rashlađenog mleka je 4 dana, a trajnost se kuvanjem dodatno produžuje.

Inače, JKP Šumadija, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje i nadležnim upravama Grada Kragujevca sprovodi mesečnu kontrolu proizvoda koji se prodaju na kragujevačkim pijacama. Pored redovnih kontrola sezonskog voća i povrća, pred nastupajuće uskršnje praznike Institut za javno zdravlje će izvršiti uzorkovanje i mikrobiološku analizu namirnica animalnog porekla (jaja, mlečnih i suhomesnatih proizvoda) na pijacama Aerodrom i Erdoglija.

Galerija slika