InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Kragujevac dobitnik još jednog priznanja za unapređenje rodne ravnopravnosti

Autor: InfoKG
14:00 | Subota, 04 03 2023

Grad Kragujevac, dobitnik je još jednog priznanja za unapređenje rodne ravnopravnosti koje je dr Gordani Damnjanović, članici Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu uručila Maja Gojković, potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost u Palati „Srbija“ na konferenciji „Lokalni mehanizmi za rodnu ravnopravnost - primena načela rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou“. 

Konferenciju su organizovali Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije i UN Women u saradnji sa Delegacijom Evropske Unije u Srbiji.

Posle plakete Logo ravnopravnosti koju dodeljuje Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, grad Kragujevac dobio je i Godišnje priznanje za unapređenje ove oblasti na lokalnom nivou koje dodeljuje Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Srbije.

Priznanje je dobijeno na osnovu potpuno nove kategorije - bezbednost u zajednici, koju grad Kragujevac sprovodi u okviru projekta „Sigurnost žena i devojčica u javnom prostoru“. Grad je prošle godine sproveo bezbedonosnu šetnju, mapirao nebezbedna područja i dobio grant zahvaljujući kojem će biti postavljeno osvetljenje pored Kreativnog parka na prostoru gde se nalazi karting staza. Apsolutni prioritet nacionalnih strategija i našeg Lokalnog akcionog plana je nulti stepen tolerancije prema svakom obliku nasilja i sigurnost žena i devojčica uvek i na svakom mestu. Kroz strateška dokumenat trudićemo se da realizujemo ne samo bezbednost žena i devojčica već da radimo na poboljšanju položaja žena u našem društvu, što se pre svega odnosi na Romkinje, žene žrtve porodičnog nasilja, devojke koje izlaze iz hraniteljskih porodica, žene na ruralnom području i stariju žensku populaciju. Unapređenju čitave oblasti značajno doprinosi komponenta socijalnog preduzetništva kojom se pomaže teže zapošljivim kategorijama žena da se lakše ekonomski ostvare, jer je ekonomska nezavisnost put ka samostalnosti. Na nama je kao društveno odgovornoj zajednici da im pružimo podršku u oblasti zdravstva, socijalne zaštite, i edukacijama pomognemo da unaprede svoja znanja kako bi iskoristile sve mogućnosti koje već postoje u sistemu, a za koje nemaju dovoljno informacija”, rekla je članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, dr Gordana Damnjanović.  

Podsetila je da je grad Kragujevac, po usvajanju zakonske regulative, konstituisao sva tela, Savet i Komisiju za rodnu ravnopravnost, usvojio Lokalni akcioni plan do 2024.godine, zatim Pravilnik za prevenciju povreda principa rodne ravnopravnosti i učestvovovao u realizaciji brojnih aktivnosti čiji je cilj ravnopravniji odnos i položaj žena u našem društvu.