Info

Kragujevac dočekuje učeničke kompanije iz regiona

Autor: Jovana Mladenović
13:15 | Utorak, 28 03 2023

U tržnom centru BIG u sredu i četvrtak, u periodu od 10,30 do 17,30 sati, biće održana dva regionalna takmičenja učeničkih kompanija na kojima će ukupno 34 srednjoškolska tima ponuditi svoje proizvode i usluge široj javnosti, dok će članovi žirija ocenjivati njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude.

Regionalno takmičenje učeničkih kompanija jugozapadne Srbije u sredu će okupiti učenike iz Prijepolja, Čačka, Ivanjice, Požege, Šapca, Užica, Krupnja, Guče i Gornjeg Milanovca, dok će se njihovi vršnjaci iz Kruševca, Kragujevca, Paraćina, Požarevca, Batočine, Knića, Lapova, Trstenika, Velike Plane, Varvarina i Svilajnca predstaviti javnosti dan kasnije, u okviru Regionalnog takmičenja centralne Srbije.

Učenička kompanija je najpoznatiji program Dostignuća mladih koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Na takmičenjima će učenici imati priliku da javnosti pokažu koje proizvode i usluge su razvijali tokom godine, ali i da „odmere snage” sa svojim vršnjacima. Najbolje kompanije učestvovaće na nacionalnom finalu u Beogradu, zajedno sa pobednicima ostalih regionalnih takmičenja (jugoistočna Srbija, Vojvodina i Beograd). Najbolja učenička kompanija na nacionalnom nivou predstavljaće Srbiju na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Istanbulu.

Takmičenje realizuje organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), NCR fondacije, Ministarstva prosvete i tržnog centra BIG.

Program takmičenja (za oba dana):

10.30 – 11.00     Zvanično otvaranje
11.00 – 17.00     Prodajni sajam učeničkih kompanija
17:00 – 17:30     Proglašenje pobednika i dodela nagrada