InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Kragujevac domaćin REPUBLIČKOG takmičenja trgovinsko-ugostiteljskih škola Srbije

Autor: InfoKG
10:00 | Sreda, 26 04 2023

Republičko takmičenje trgovinsko ugostiteljskih škola Srbije biće održan sutra i u petak u Kragujevcu. Učenici Trgovinsko – ugostiteljske škole „Toza Dragović“ spremni su za takmičenje i nadaju se medaljama. 

U okviru priprema za republičko takmičenje učenici kragujevačke škole su za predstavnike grada Kragujevca, javnih i obrazovnih institucija u prostorijama škole priredili banket, što će biti jedna od pet takmičarskih disciplina.

Ovo je lepa prilika da pokažu šta su naučili, a mi ćemo na kraju degustacije iz amaterskog ugla dati svoj utisak i ocenu i reći šta bi mogli da koriguju, što će im, nadamo se, pomoći da se još bolje pripreme i ostvare dobre rezulate", kazao je Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje, koji je sa pomoćnicom gradonačelnika za kulturu i informisanje Anom Petrović, prisustvovao pripremnom banketu.

Republičko takmičenje koje će pred vikend biti održano u Kragujevcu namenjeno je učenicima četvrtog stepena trgovinsko ugostiteljskih škola u Srbiji koji će se takmičiti u pet disciplina podeljenih na uslužne i discipline pripreme jela. Pored usluživanja na svečanom ručku, još jedna uslužna disciplina je odlivanje vina za somelijere, a kada je o pripremi hrane reč takmičenje će se u pripremanju jela pred gostima, gde komisija ocenjuje pokrete i primenu higijanskih standarda, zatim pripremi jela po izboru od ponuđenih namirnica i pripremi jela prema meniju za banket. To su sve discipline koje su predstavljene učesnicima pripremnog banketa.

Učenici se pripremaju već mesec dana, a vežbanje za takmičenje im puno znači jer su u prilici da primene stečeno teoretsko znanje. Imajući u vidu da su na završnoj godini srednjoškolskog obrazovanja, ono je značajno i za njihovu dalju karijeru, jer  sada biraju da li će da upišu fakultet ili da se upuste u profesionalne vode i to bez bojazni da li su pripremljeni ili ne. Sa puno prakse i znanja učenici bez problema mogu da rade u ekluzivnim restoranima, hotelima ili kruzerima jer je ova delatnost deficitarna sa profesionalnom i obučenom radnom snagom“, kazao je Goran Mihailović, nastavnik ugostiteljske grupe predmeta za hotelijerstvo i turizam TUŠ „Toza Dragović“.