Info

Kragujevac ipak na republičkom proseku vakcinacije, još nije dostigao kolektivni imunitet

Autor: InfoKG
12:17 | Četvrtak, 29 07 2021

Kragujevac još nije dosegao kolektivni imunitet. Broj vakcinisanih punoletnih građana je na proseku čitave Srbije 48,68 posto (75.107 sa prvom dozom i 72.421 revakcinisanih), ali samo kada je grad u pitanju.

U Šumadijskom okrugu je ova brojkamanja i iznosi 42,60 vakcinisanih i 40,95 posto revakcinisanih građana regije koja ima preko 280.000 stanovnika.

- Kragujevac još nije dostigao kolektivni imunitet. Sa preko 75.000 vakcinisanih građana i skoro 30 hiljada (tačno 27.205) osoba koje su preležale kovid blizu smo te granice ali je još nismo dostigli, izjavio je za Danas doktor Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja Kragujevac.
Po njegovom  išljenju, da bi se govorilo o kolektivnom imunitetu broj vakcinisanih građana i onih koji su preležali koronu mora da bude barem 75 posto.

Trenutno se u Kragujevcu koji ima oko 180 hiljada stanovnika u proseku dnevno vakciniše 110 osoba.

To je brojka koja se ustalila u poslednje vreme i ne varira. Vakcinišu se građani koji su zakazali preko e-Uprave, kao i oni koji nisu. Na stanju imamo „sinofarm“ i „fajzer“ cepiva, kaže Danijela Petrović, portparolka kragujevačkog Doma zdravlja. Prema njenim rečima, za kinesku i američku vakcinu postoji najveće interesovanje, dok ga nema za „astrazeneku“, a „sputnjik“ nije „na stanju“ već duže vreme.

U Kragujevcu se vakcinacija odvija svakog dana u ambulantama Doma zdravlja gde je građanima na raspolaganju „sinofarm“ cepivo. Revakcinacija, kao i vakcinisanje cepivom svih ostalih proizvođača obavlja se u ambulanti broj četiri.

Izvor: DANAS/Zoran Mišić