Info

Kragujevac je do leta trebalo da dobije prvog javnog prozjumera, evo kada će projekat biti gotov i koliko košta

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Nedelja, 19 09 2021

Kragujevac je do leta trebalo da dobije prvog javnog prozjumera. Reč je o vrtiću "Zeka" koji bi trebalo da bude prva zelena u održiva energija na jednom javnom objektu u Srbiji. Pored proizvodnje električne energije za sopstvene potrebe, višak će se vraćati u mrežu i naplaćivati, najavljeno je u maju iz Gradske uprave. Portal InfoKG raspitao se kod nadležnih dokle se stiglo sa ovim poslom - izgradnjom solarne elektrane na vrtiću "Zeka" i koliko će to da košta?

Šta je prozjumer?

Prozjumer je nova vrsta energetskog subjekta na tržištu električne energije. To je potrošač električne energije koji istovremeno troši i proizvodi električnu energiju, a višak prodaje ili skladišti.

Vrtić "Zeka" postaće prvi kragujevački javni prozjumer. Pored proizvodnje električne energije za sopstvene potrebe, višak će se vraćati u mrežu i naplaćivati. Iz Gradske uprave najavili su u maju da će do leta ovaj objekat biti prva zelena u održiva energija na jednom javnom objektu u Srbiji.

Kako je leto na izmaku, a projekat još uvek nije gotov, raspitali smo se u nadležnoj Gradskoj upravi dokle se stiglo s tim poslom?

- Za izgradnju solarne elektrane na vrtiću "Zeka" izabran je najpovoljniji ponuđač - "Telefon inženjering doo". Očekujemo da će radovi biti izvedeni do kraja septembra, rekli su za InfoKG iz GU.

Investicija je "teška" 1,2 miliona dinara, a finansira se iz gradske kase, takođe je rečeno za InfoKG.

Prvobitna ideja je, podsetimo, bila da se na vrtiću „Zeka“ napravi solarna elektrana za sopstvene potrebe. Međutim, odlučeno je da osim proizvodnje električne energije za sopstvene potrebe, višak električne energije bude vraćan u mrežu i naplaćivan. Na taj način će ovaj vrtić postati prvi javni prozjumer. Na taj način Kragujevac će imati prvu zelenu i održivu energiju na jednom javnom objektu u Srbiji.