Info

Kragujevac jedini u Srbiji ima jedinstvenu kolekciju uskršnjih jaja (FOTO)

Autor: InfoKG
12:00 | Nedelja, 24 04 2022

Jedinstvena kolekcija od oko 200 uskršnjih jaja, jedina takve vrste u Srbiji, smeštena je u Vladičanskom dvoru Eparhije šumadijske u Kragujevcu. Uskršnja jaja su u protekle četiri decenije, gotovo sa svih kontinenata, dobijali na poklon i sačuvali blaženopočivši episkop Sava i sadašnji vladika Jovan. 

Eparhija šumadijska može se pohvaliti time da jedina u Srbiji poseduje jedinstvenu kolekciju uskršnjih jaja. Blaženopočivši episkop šumadijski Sava počeo je da sakuplja uskršnja jaja osamdesetih godina prošlog veka, a dobijao ih je na poklon od arhijereja, visokih zvaničnika, javnih ličnosti i vernika. Tu tradiciju je nastavio i vladika Jovan dolaskom iz Zapadno-američke eparhije na tron šumadijske, 2002. godine. 

Nažalost, nemamo tačnu evidenciju kada su prva jaja počela da se čuvaju na ovom mestu. Ono što je interesantno, jeste da sigurno potiču od vladike Save. Hronološki ih ne možemo poređati. Na osnovu nekih detalja i slika, ručnih radova, koji su na jajima prikazani možemo da kažemo iz koje zemlje su došla. Na nekim jajima možemo videti da su ona dar crkava iz Amerike, za neka od novijeg doba znamo da su poklon iz Centralnoafričke Republike, dok su druga dolazila iz drugih zemalja širom naše planete“, izjavio je sveštenik Sabornog hrama Eparhije šumadijske, Dragiša Bogičević. 

Kolekciju u Vladičanskom dvoru u Kragujevcu čini oko 200 kokošijih, nojevih, guščijih, prepeličijih, ali i drvenih jaja, koja su uglavnom rukom oslikana. Svako od njih ima svoju priču. Još uvek se ne zna da li će ih ispričati široj javnosti na nekoj izložbi. Sigurno je da će zbog toga što se ova unikatna kolekcija iz godine u godinu povećava, uskršnja jaja biti premeštena u neki veći prostor.

Galerija slika