Info

Kragujevac lider u humanosti: Počinje letnja kampanja dobrovoljnog davalaštva krvi

Autor: Jovana Mladenović
14:04 | Petak, 01 07 2016

U transfuziomobilu koji će u ponedeljak od 10 do 17 časova biti postavljen u pešačkoj zoni humani Kragujevčani će moći dobrovoljno da daju krv, a u okviru letnje kampanje ovakve akcije na javnim mestima će biti nastavljene. Organizatori se nadaju da će se Kragujevac još jednom pokazati kao mesto sa najuspešnijim odzivom dobrovoljnih davalaca i opravdati titulu najhumanijeg grada, jer je leto kritičan i deficitaran period za rad službi transfuzije.

Organizatori su Crveni krst Kragujevac i Institut za transfuziju krvi Srbije, a ove godine akciji se priključio i Sportski centar “Park“ koji je za sve davaoce obezbedio po tri ulaznice za otvoreni bazen.

Tokom prošle godine u Kragujevcu su organizovane čak 94 akcije i grad je dobio prizanje za jednu od tri najhumanije sredine. Lokalna saouprava je za akcije i promocije dobrovoljnog davalaštva krvi izdvojila protekle godine izdvojila 2,5 miliona dinara, dok je za ovogodišnju letnju kampanju obezbeđeno 80.000 dinara.

Igor Bubanja iz Instituta za transfuziju krvi Srbije je, na današnjoj konferenciji za medije u cilju promocije Letnje kampanje, podsetio da su prethodnih godina u Kragujevcu organizovane najbrojnije i najuspešnije akcije u Srbiji. Prošle godine od 57 gradova i opština, najveći odziv zabeležen je u Kragujevcu gde se prijavilo 160 ljudi. Primetno je i uvećanje onih koji prvi put daju krv i taj procenat premašio je 30 posto. To je značajan rastući trend ako se ima u vidu da se u Beogradu kreće između 10 i 20 odsto.

Letnji period je uvek kritičan i deficitaran za rad službi i zavoda za transfuziju, pa je decenijska tradicija organizovanja letnje kampanje od izuzetnog značaja. U organizaciji akcija Crveni krst značajnu pomoć ima i od udruženja. Jednu od prvih letnjih akcija danas je organizovalo Udruženje boraca “Šumadija“,a odazvalo se 20 udruženja iz 20 gradova Srbije.

Za 23. jul planirana je nova akcija dobrovoljnog davanja krvi, u holu Delta parka od 10 do 16 sati.