InfoFoto: Arhiva

Kragujevac nema para za merenje zagađenja vazduha u realnom vremenu

Autor: InfoKG
13:00 | Ponedeljak, 25 05 2020

Gradski budžet Kragujevca nema novca za nabavku stanice za merenje aerozagađenja suspendovanim PM česticama u realnom vremenu i njeno održavanje, piše Agencija Beta, a prenosi N1.

Načelnik odeljenja za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Dragan Marinković rekao je za agenciju Beta da oprema košta oko 30.000 evra, kao i da treba računati na dodatne troškove njenog održavanja.

Prema njegovim rečima, u budžetu Kragujevca za ovu godinu nisu predviđena sredstva za nabavku merne stanice za PM čestice, ali da bi to moglo da se promeni do kraja godine uz rebalans budžeta.

On je naveo da postavljanje tih stanica neće biti moguće ni o trošku republičke Agencije za zaštitu životne sredine. Kako kaže, iz te agencije mu je rečeno da neće biti novih aparata u naredne dve godine jer država za to nema novca.

Agencija je ranije omogućila merenje suspendovanih PM čestica aparatima u realnom vremenu u nekoliko gradova u Srbiji.

U Kragujevcu se za potrebe gradske uprave, obavlja merenje prisustva suspendovanih PM čestica u vazduhu na jednom mernom mestu, kod osnovne škole "Mirko Jovanović" u naselju Aerodrom. Takvo merenje obavlja Institut za javno zdravlje u Kragujevcu, iz finansiranje grada Kragujevca, a rezultati iz jednog meseca se objavljuju u narednom.

U odsustvu 24-časovnog obaveštavanja o aerozagađenju PM česticama, nekolicina građana Kragujevca se samoorganizovala i nabavila aparate kojima se na više lokacija ove zime vrši merenje "u realnom vremenu". Ukazali su na to da podaci govore o visokom zagađenju vazduha u Kragujevcu.

U decembru je samo pet dana koncentracija PM čestica bila ispod granične, a samo jedan dan u prvih deset dana januara. Kragujevčanke su, okupljene u istoimenoj Fejsbuk grupi, pokrenule akciju prikupljanja potpisa za peticiju kojom od gradskih čelnika traže sistematsko izveštavanje i da se sprovedu konkretne mere za smanjenje zagađenja i poboljšanje kvaliteta vazduha i vode. 

Izvor: Beta, N1