InfoFoto: Ilustracija - Arhiva/kragujevac.rs

Kragujevac nema sreće sa Kinezima: Gradska vlast hoće CMEC i ZTE, a ulice nezakrpljene

Autor: Branko Vukašinović
11:00 | Sreda, 21 03 2018

Kragujevac očigledno nema sreće kada je reč o saradnji sa Kinezima, s obzirom na to da se još uvek ništa nije obistinilo od pompezno najavljivanog dolaska CMEC-a, kao i da ZTE pretvori naš grad u “Smart city”. Sve bi to bilo lepo i da dođe CMEC i da nas unapredi ZTE, ali to su još uvek izgleda samo želje gradskih čelnika, dok su nam udarne rupe na ulicama i dalje nezakrpljene. 

Dolazak CMEC-a u Kragujevac najavljivan je još od kraja 2015. Plan je bio da se osnuju partnerska preduzeća koja bi se bavila otkupom i preradom stoke u centralnoj Srbiji, ali još uvek ništa od toga. 

Kragujevcom se u septembru 2015. pronela vest da postaje “pametni grad”. Gradonačelnik Radomir Nikolić se tada sastao sa predstavnicima kineske kompanije "ZTE Corporation" i razgovarao o mogućnosti uvođenja "smart city" rešenja u našem gradu. Potom smo u januaru 2016. dobili i blagu naznaku da će se to izgleda i destiti , kada je Gradsko veće dalo saglasnost na potpisivanje memoranduma o razumevanju i partnerskoj saradnji između grada Kragujevca i ZTE korporacije. Tada je rečeno da bi projekat u prvoj fazi trebalo da bude usmeren na rešenje za Pametnu rasvetu, a nakon toga integrisaće i rešenja za Pametnu elektro – energetsku mrežu, Pametan park, obrazovanje, javnu bezbednost i e – Upravu. 

Ostalo je nepoznato da li je lokalna samouprava do danas potpisala taj memorandum, a sve i da jeste očigledno je da realizacija tog projekta još uvek nije započeta.  

Ni tu nije kraj najavama lokalne samouprave o saradnji sa Kinezima. Delegacija Kragujevca je prošlog septembra, nakon učešća na Evro-azijskom ekonomskom forumu u Sianu, u kineskoj provinciji Šansi, najavila da su Kinezi izrazili interesovanje za plasman proizvoda iz Srbije - vina, čajeva, voća i povrća. Pored toga, u Kragujevcu je u oktobru 2017. održan poslovni forum “Razvoj modne industrije na Putu svile“, na kom su lokalni čelnici predstavnicima modne i prateće industrije iz Kine prezentovali potencijale našeg grada u oblasti građevinarstva, razvoja tehnologija, tekstilne industrije, mode i proizvodnje nakita, medija i štamparstva, kulturnog nasleđa, stvaralaštva i kreativne industrije. 

Međutim, ni od svega toga se još uvek ništa konkretno vezano za Kragujevac nije obistinilo.  

Dok su želje i najave lokalnih čelnika na čekanju ili se možda odustalo od njih, građani se i dalje žale na nezakrpljene udarne rupe na kragujevačkim ulicama. Shodno tome, verovatno bi se Kragujevčani više obradovali da se prvo saniraju i rekonsturišu ulice, pa tek onda da postanemo “pametni grad”.