InfoFoto: srbija.gov.rs

Kragujevac nije daleko od kolektivnog imuniteta

Autor: InfoKG
14:00 | Ponedeljak, 02 08 2021

U Kragujevcu je oko 74.000 punoletnih primilo obe doze vakcine, a oko 27.000 preležalo je kovid i deo njih se posle vakcinisao, izjavila je danas šef respiratornog centra kovid ambulante Sanja Kojić.

Mi se nadamo da smo blizu kolektivnog imuniteta u Kragujevcu, ali se još ne može o tome govoriti, rekla je Kojić za Uranak na TV K1.

Od 1. juna dnevno bude stotinak novovakcinisanih, a najveće interesovanje je za kinesku vakcinu, dok ruske nema za prvu dozu.

Dnevno je 4-5 zaraženih, dok je pregleda od 150-200, a Kojić navodi da je težih slučajave malo, pa se dnevno kod infektologa na konsultacije pošalje jedan pacijent.

Kojić je istakla da je povećan broj pregleda s tim što dominiraju drugi virusi, pre svega stomačni.

Navodi da su najčešće pozitivni na koronu mladi od 19 do 25 godina, i da su zato lakše kliničke slike, kao i povratnici sa godišnjeg odmora, iz Turske i Crne Gore.

"Treba odvojiti vreme i sa mladima razgovarati. Kod njih je lakša klinička slika pa su zato nezainteresovani za vakcinaciju. A sada imamo starije koje su oni zarazili. Treba da se mladi vakcinišu da zaštite sebe i svoju porodicu", poručila je ona.

Izvor: RTV