InfoFoto: kragujevac.rs

Kragujevac obeležava Međunarodni dan porodice

Autor: Branko Vukašinović
14:00 | Petak, 10 05 2019

U cilju jačanja, očuvanja i promovisanja porodice i porodičnih vrednosti, Kragujevac već devet godina zaredom obeležava Međunarodni dan porodice, 15. maj. Porodične igre su tema ovogodišnjeg obeležavanja Međunarodnog dana porodice, a centralna manifestacija biće održana 15. maja u 16 časova u Osnovnoj školi Radoje Domanović. 

Uz podršku grada Kragujevca, a u saradnji sa predškolskim i obrazovnim ustanovama, već devetu godinu zaredom realizujemo programe povodom Međunarodnog dana porodice i svake godine cilј nam je isti da promovišemo porodicu, njen značaj za svakog pojedinca i sve vrednosti koje ona nosi. Iz godine u godinu se trudimo da budemo kreativniji i obradimo različite teme kako bismo otkrili i prikazali sve pojedinosti i šta je sve bitno za razvoj i negovanje tradicije porodičnih rituala. Ove godine opredelili smo se za temu Porodične igre koje ćemo da promovišemo uz pomoć saradnika iz predškolskih ustanova Nada Naumović i Đurđevdan kao i osnovnih škola i drugih prijatelјa”, rekla je direktorka Centra za razvoj usluga socijalne zaštite Kneginja Ljubica, Snežana Stevanović.

S obziro na to da je tema ovogodišnjeg obeležavanja ovog dana “Porodične igre”, biće organizovan kviz “Igre u porodici” u kom će učestvovati mališani predškolsih ustanova sa svojim porodicama, dok je za osnovce raspisan konkurs za najbolјu porodičnu igru. Za 14 autora nagrađenih radova i najbolјi porodičnih timova, 19. maja planira se izlet u etno selo Moravski konaci.

U saradnji sa predškolskim ustanovama osmislili smo porodične igre – trodelnu slagalicu koja se bazira na poznavanju priča i basni, veština i poznavanju grada. Igra je sastavni deo života, bez nje ne možemo ali smo zaboravili one stare porodične igre koje su veoma bitne. Za svako dete je važno da se igra u porodici, jer tako razvija odnose, postaje emocionalno intelektualno sigurnije, gradi dobar odnos sa svojim roditelјima, uči da deli i dobra i loša osećanja što je veoma bitno, a sve to podstiče zajedničko vreme koje porodica, nažalost, sve manje provodi”, rekla je rukovodilac Savetovališta za brak i porodicu, Gordana Petronijević.

Grad Kragujevac u saradnji sa Centrom za razvoj usluga socijalne zaštite “Kneginja Ljubica” i Savetovalištem za brak i porodicu obeležava Međunarodni dan porodice.

Kao odgovorna lokalna samouprava dužni smo da poštujući lјudska prava, dostojanstvo i porodicu kao osnovni element društva učinimo sve da obezbedimo bolјi i bezbedan život svakom pojedincu i njegovoj porodici i unapređujući preventivne mere jačamo kapacitete da jednu porodicu učinimo stabilnom. Nažalost, svesni smo prisustva porodičnog nasilјa, ali obeležavajući Međunarodni dan porodice pored promovisanja porodičnih vrednosti, potpisom Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilјa nad ženama i nasilјa u porodici, poznate kao Istanbulska, obavezali smo se da damo nultu toleranciju na nasilјe u porodici. Samo zdrava porodica čini temelј društva a kao takva zajednicu jačom i naprednijom”, rekla je član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Gordana Damnjanović.

Inače, Međunarodni dan porodice obeležava se 15. maja od 1993. godine, odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.