InfoFoto: kragujevac.rs

Kragujevac obeležio Dan državnosti - Ministarka Obradović: Sretenje nas obavezuje da nikada ne dozvolimo da naš narod pati pod jarmom tiranije

Autor: InfoKG
14:00 | Ponedeljak, 15 02 2021

Sretenje nas obavezuje da nikada ne dozvolimo da naš narod pati pod jarmom bilo kakve tiranije. To je rekla u svojoj besedi ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Marija Obradović na svečanoj akademiji u zdanju Stare skupštine u Kragujevcu. 

Dan državnosti Republike Srbije, Sretenje obeleženo je danas u zdanju Stare skupštine svečanom akademijom pod nazivom “Zaveštanje”. Tom prilikom o Sretenju je besedila ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Marija Obradović.

Sretenje mora da bude živo, prisutno u našem društvu, u školstvu, u našim životima, u našim delima. Sretenje nas obavezuje da svaki građanin, svako dete u Srbiji zna koliko dug put je prošla Srbija od mračne Marićevića jaruge, od tada blatnjavog Kragujevca i koliko je plaćena strašna cena za odbranu slobode srpskog naroda. Sretenje nas obavezuje da se sećamo velikana poput Karađorđa, Dimitrija Davidovića do svih drugih bezimenih heroja koji su svoje živote položili na oltar otadžbine. Kroz ovaj przanik upoznajemo sebe, gde smo bili, gde smo sada i u kom pravcu moramo da idemo.

I prošlost i budućnost države susreću su upravo na ovaj dan, na ovom mestu, da utvrdimo dug koji imamo prema precima, a da dobro pazimo na obaveze koje imamo prema potomcima. Ovaj praznik nas obavezuje da nikada ne dozvolimo da naš narod pati pod jarmom bilo kakve tiranije. Moramo, obavezali smo se i precima, a i deci, da negujemo slobodu i demokratiju kao jedine temelje naše države”, rekla je u svojoj besedi o Sretenju ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Marija Obradović.   

Na svečanosti je sretenjski govor održao i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Na Sretenje Gospodnje, Srbija je započela borbu za dve vrednosti: u Orašcu 1804. godine za slobodu, a u Kragujevcu 1835. godine za vrednost prava – pošteno živeti, ne vređati drugog, svakome svoje dati. Sretenjskim ustavom uspesi izvojevani ustancima dobili su zakonski okvir i tako postali jedinstvena istorijska celina, temelj države u kojoj danas živimo. Zato je naša obaveza da ističemo značaj tog dokumenta svuda i uvek. Da čuvamo sećanje na iskorak i novi život nacije.

Ove godine, u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, rođendan srpske državnosti, slavimo skromnije. Svet i Srbija su na nekoj vrsti prekretnice zbog globalnog izazova. Korona virus je nametnuo brojna ograničenja u životu i radu. Uprkos teškim danima iza nas, imamo dovoljno razloga za optimizam. Zahvaljujući naporima predsednika Republike Aleksandra Vučića i Vlade Srbije polako se vraćamo na stari kolosek. Pristup u duhu saradnje i taransparentnosti je najvažnija poruka koju smo doneli za budućnost. U potpuno novoj situaciji morali smo da idemo novim putem, ali u duhu Sretenjskog ustava – svima isto, ne pitajući ko je i čije je”, rekao je Dašić.

U umetničkom delu programa izveden je igrokaz “Zaveštanje”, po tekstu Vladimira Đorđevića, u režiji Dragana Jakovljevića. Svečanost je upotpunio i orkestar Centra za negovanje tradicionalne kulture “Abrašević”.

Galerija slika