Info

Kragujevac obeležio Sretenje: “I Ustav... i konštitucija” (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
14:00 | Petak, 15 02 2019

Svečanom akademijom pod nazivom “I Ustav ... i konštitucija”, održanom u Staroj skupštini, danas je u Kragujevcu obeleženo Sretenje, Dan državnosti Republike Srbije. Nakon sretenjskog govora gradonačelnika Radomira Nikolića, na svečanosti je besedio predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine, Igor Mirović.  

Intoniranjem himne Republike Srbije “Bože pravde”, u izvedbi Gradskog kamernog hora “Liceum”, otvorena je svečana akademija u Staroj skupštni pod nazivom “I Ustav ... i konštitucija” kojom je Kragujevac obeležio Sretenje. Nakon toga, prisutne je pozdravio gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i održao je sretenjski govor. 

Sve što danas imamo, sve vrednosti koje gajimo, slobodu, pravdu, jednakost, ljubav prema Srbiji. Sve je uobličeno, izvajano, baš ovde, na ovom mestu. Sročeno je, baš u Kragujevcu, u Ustav i postalo temelj državnosti Srbije. A teško da bi išta moglo da bude stvoreno bez rodoljuba iz današnje Vojvodine. Ovaj svet srpski kutak u kome je nastala država, gde su nastali Skupština i Vlada, gde je donošen prvi srpski Ustav, gde su udareni temelji savremene srpske kulture, na današnji datum posećivali su i predsednik i premijer Srbije i ministri pravde i kulture. A danas imamo posebu čast, jer je sa nama prvi čovek Vojvodine”, rekao je gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić.  

Na svečanosti u Staroj skupštini je besedio predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine, Igor Mirović.  

Tek kada upozna spostvenu istoriju, svaki narod postane svestan sebe. Iako izgovorena još u vremenu u kojem je posvećen ovaj skup, ova misao velikog filozofa Artura Šopenhauera je bez sumnje aktuelna i danas. Do pravog razumevanja sadašnjosti koju živmo, ne možemo da stignemo ako ne znamo sve ono što nas je u prošlosti baš do nje, takve kakva jeste, dovelo, niti da znamo šta nam je činiti u budućnosti za koju smo, takođe, odgovorni. Stabilna i organizovana država je prvi najvažniji uslov narodne slobode i svakog nacionalnog napretka. Samo objedinjeni, baš onako kako su to bili naši veliki preci, takvu državu možemo da stvorimo i sačuvamo za pokolenja koja će doći posle nas. Odgovornost za to mora da ponese svako od nas, a to govori da je narodna mudrost: ‘da svako uradi što je kadar, neće narod propasti’, koju je zabeležio Vuk Karadžić, aktuelna i obavezujuća i danas. Sa tom mišlju i obavezom neka nam je svim srećno ovogodišnje Sretenje”, kaže u svojoj besedi predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine, Igor Mirović.

U umetničkom delu programa izveden je igrokaz po dramama “Kontumac” Đorđa Milosavljevića i “Miloš Veliki” Maše Stokić, u režiji i adaptaciji Saše Pilipovića. Igrokaz su izveli glumci Miodrag Pejković, Saša Pilipović, Milić Jovanović, Bogdan Milojević i Aleksandar Milojević. Svečanost su nastupima upotpunili, pored Gradskog kamernog hora “Liceum”, i Pevačka grupa “Studenac” i Gradski kamerni hor “Šlezingeri”.

Srbija slavi Dan državnosti, u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine donet Sretenjski ustav, koji je označio i početak savremene državnosti.

Galerija slika