Info

Kragujevac odao poštu žrtvama NATO agresije

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Sreda, 24 03 2021

Polaganjem venaca i cveća kraj spomenika "Uspenje" u Kragujevcu obeležena je 22. godišnjica bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije koje je počelo 24. marta 1999. godine i odata pošta Kragujevčanima koji su stradali tokom NATO agresije i oružanih sukoba od 1990. do 1999. godine na prostoru bivše Jugoslavije. 

Vence su položili predstavnici grada Kragujevca, Udruženje ratnih vojnih invalida i porodice poginulih Kragujevca i Srbije, Gradski odbor SUBNOR-a i SUBNOR-a Srbije, Udruženje boraca Šumadije, predstavnici političkih partija.

Braneći svoju zemlju i grad, 42 Kragujevčana je položilo svoje živote, neki kao vojnici, neki kao policajci, a stradali su i civili. 

Tokom bombardovanja izvršeno je 2.300 vazdušnih udara i gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 nedelja napada bar nekoliko puta nije našao na meti snaga NATO-a. U Kragujevcu se  za signal za vazdušnu opasnost oglasio 218 puta. Grad i najbliža okolina bili su izloženi neposrednim dejstvima 20 puta.

Prvi projektili pali su 24. marta, oko 20,35 sati, kada je pogođena kasarna „Milan Blagojević“. Kragujevac je najviše stradao 9. i 12. aprila kada je pogođen Zavod „Crvena zastava“. Razoreni su pogoni Fabrike automobila, Energetike, deo Zastava kamiona, Kovačnice, Lakirnice, zgrada ERC – a i Alatnica.

Pod vazdušnom opasnošću građani Kragujevca su bili ukupno 40 dana, 6 sati i 33 minuta.

Galerija slika