InfoFoto: Printscreen - RTS

Kragujevac postao značajan centar industrije šinskih vozila

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Sreda, 07 09 2022

Ukupna spoljnotrgovinska razmena privrede Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u periodu januar-jul tekuće godine iznosila je 1,892 milijardi evra. 

Izvoz je ostvaren u vrednosti od 1,053 milijarde evra.

Privreda Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u periodu I-VII 2022. godine je ostvarila rast izvoza od 4,7 odsto, uz ostvaren spoljnotrgovinski suficit u iznosu od 214 miliona evra.

Glavni izvozni proizvodi privrede Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u ovih 7 meseci su bili setovi provodnika i kablovi, putnički automobili, tramvaji, cevi i creva od plastičnih masa, nameštaj i delovi, delovi i pribor za motorna vozila, delovi šinskih vozila...

Privreda Grada Kragujevca je u istom periodu ostvarila izvoz u iznosu od 412,5 miliona evra, uz ostvaren spoljnotrgovinski suficit u iznosu od 85 miliona evra. Uprkos otežanim uslovima poslovanja spoljnotrgovinski suficit privrede Grada Kragujevca beleži rast u odnosu na isti period prethodne godine od 5,2 odsto.

Kako je naglasio Predrag Lučić, direktor Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, Kragujevac je postao značajan centar industrije šinskih vozila, u kome četvrtinu izvoza privrede čine tramvaji i delovi šinskih vozila.

Spoljnotrgovinska razmena po zemljama

U pomenutom periodu privreda Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga najviše је izvozila na tržišta Nemačke, Italije, Slovačke, Poljske, Mađarske, Češke, Bosne i Hercegovine...

Najveći uvoz ostvaren je iz Republike Koreje, Italije, Nemačke, Kine, Turske, Rumunije, Poljske, Mađarske...