InfoFoto: kragujevac.rs

Kragujevac potpisao ugovor o sufinansiranju programa energetske sanacije

Autor: InfoKG
13:00 | Subota, 26 06 2021

Grad Kragujevac jedan je od 67 gradova i opština sa kojima je Ministarstvo rudarstva i energetike potpisalo Ugovor o sufinansiranju programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova.

Ugovore je u Kraljevu na svečanosti uručila potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlović i tom prilikom izjavila da ovo predstavlja početak realizacije nacionalnog cilja smanjenja potrošnje električne i toplotne energije. 

KAKO SE PRIJAVITI ZA ZAMENU STOLARIJE I KOTLOVA?

Ovo je prvi korak ka racionalnoj upotrebi energije, s obzirom na činjenicu da prosečno domaćinstvo u Srbiji troši 40 odsto više energije u odnosu na druge zemlje. Poziv je trajao mesec dana, a interesovanje je bilo veliko. Sve kriterijume ispunilo je 67 lokalnih samouprava i do sada je opredeljeno milijardu dinara. Prvi poziv ide prema kompanijama koje će morati da garantuju cenu, rokove i kvalitet, a sledeći korak je poziv građanima i građankama. Očekivanja su da će prvi ugovori sa građanima biti potpisani u avgustu, a radovi početi u septembru”, rekla je Zorana Mihajlović naglasivši da će se vršiti kontrola i procedura radova. 

Ministarka je poručila da sve mora da bude javno, dostupno i svi rokovi ispoštovani i najavila još jedan poziv do kraja godine.

Ovo je veliki državni projekat koji pokazuje da je ova Vlada usmerena ka tome da štiti životnu sredinu i da treba odgovorno da se ponašamo prema resursima. Ministarstvo rudarstva i energetike za ovu godinu kreće sa pet miliona dinara, a isto toliko dodaje grad, tako da je ukupan fond po Ugovoru za Kragujevac 10 miliona dinara. Očekujem veoma brzo, nakon što uputimo naš pravilnik ministarstvu i ono ga odobri da sa raspodelom sredstava krenemo prvo za privredu u julu, a da fizička lice programu pristupe u avgustu. Najveći problemi današnjice na globalnom nivou su voda, hrana i energenti. Prema energentima moramo da se odnosimo na jedan racionalan način i to je razlog zašto učestvujemo u ovim aktivnostima, kojima kroz subvencionisanje motivišemo građane da iskoriste pogodnost koju daju republika i grad i zamene stolariju ili kotlove za nove i efikasnije. Maksimalana iznos subvencije po fizičkom licu je 70.000 za kotlove ili 100.000 dinara za stolariju i očekujemo da bude veliki odziv građana. Ono što ne budemo mogli da pokrijemo ove godine nastavljamo sledeće, nadam se, u još većem obimu”, izjavio je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.