Info

Kragujevac predstavlja model Naučno-tehnološkog parka

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Sreda, 22 08 2018

Kragujevac će predstaviti svoj model Naučno-tehnološkog parka, jer je prepoznata potreba da naš grad stane uz Beograd, Novi Sad i Niš, koji ih već imaju, dogovoreno je tokom jučerašnjeg sastanka ministra prosvete Mladena Šarčevića sa predstavnicima lokalne vlasti i Univerziteta. 

"Kragujevac po svojoj veličini, kao univerzitetski i industrijski centar Šumadije, pored naučno–tehnoloških parkova u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, predstavlja bitnu kariku u daljem nizu", rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević nakon sastanka koji je organizovan u Rektoratu kragujevačkog Univerziteta. "Na nivou Univerziteta, grada i resornog ministarstva razgovarali smo o mogućnosti projektovanja naučno–tehnološkog parka u Kragujevcu. S obzirom na to da ima više ideja, dogovorili smo se da Kragujevac predstavi svoj model", pojasnio je Šarčević. 

Naučno-tehnološki park, prema rečima gradonačelnika Radomira Nikolića, biće od velikog značaja ne samo za Kragujevac, nego i za celu Šumadiju. "U Kragujevac dolaze ozbiljni investitori iz sveta, ne zbog jeftine radne snage već zbog odličnih uslova i stručnih i obrazovanih kadrova, u koje Kragujevac kao univerzitetski centar decenijama strateški ulaže. Investitori planiraju da u svoj rad i delatnost uključe naš Univerzitet. To je nama najvažnije i grad je spreman da infrastrukturno i imovinski pomogne čitav projekat izgradnje Naučno–tehnološkog parka. Želimo da od samog početka bude uključena i privreda, da definišemo mesto Univerziteta, države i grada, šta će Naučno–tehnološki park da pruži svojim stanarima i kako će da se finansira. Pokušaćemo da čitav projekat koncipiramo na malo drugačiji način od Niša i Novog Sada", poručio je Nikolić.

Podsetimo, portal InfoKG nedavno je objavio intervju sa vršiocem dužnosti rektora Univerziteta u Kragujevcu Nenadom Filipovićem, u kome je bilo reči o tehnološkom parku. 

"Jako je važno da se pokrene priča oko Tehnološkog parka u skorijoj budućnosti gde bi prostor dobile takozvane male istraživačke jedinice sa svih fakulteta. Svi koji imaju bilo kakvu ideju da nešto proizvedu, da razviju, u Tehnološkom parku imali bi prostor, administrativnu podršku, laboratorije, sale za sastanke. Imali bismo sve uslove da uposlimo mlade ljude da naprave nešto konkretno. Dobar primer u tom pogledu je Novi Sad", rekao je tada Filipović (ceo intervju OVDE).