Info

Kragujevac prvi u Srbiji gasi kotlarnice na ugalj i u potpunosti prelazi na gas

Autor: Jovana Mladenović
14:23 | Petak, 14 05 2021

Kragujevac će biti prvi grad u Srbiji u kom će zahvaljujući podršci EBRD, gradska toplana u potpunosti preći na gas. Uz saniranje deponije pepela, što je takođe predviđeno u ovoj godini, ukupna vrednost projekta iznosi 18 miliona evra. Međunarodni tender za potrebe projekta biće raspisan 31. maja i uključiće radove i konsultantske usluge.

Portal InfoKG već je pisao o ovoj temi, a opširnije čitajte ovde: Poznato kada će Energetika za 70% smanjiti zagađenje vazduha u Kragujevcu.

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je prethodno obaveštenje o javnoj nabavci usluga vezanih za projekat daljinskog grejanja u Kragujevcu koji je usmeren na Energetiku. Ministarstvo zaštite životne sredine deo prihoda od zajma EBRD-a iskoristiće u dve tranše. Prva tranša odnosi se na sumu od jedan do 14 miliona evra za zamenu kotlova na ugalj novim kotlovima na prirodni gas, dok će druga, u iznosu od dva do četiri miliona evra, biti iskorišćena za sanaciju deponije pepela.

Zamena postojećih kotlova na ugalj, jedan je od najznačajnijih strateških projekata koji će imati direktan uticaj na smanjenje zagađenja vazduha u Kragujevcu. Energetika više neće biti glavni uzrok aerozagađenja u našem gradu. Rešenjem višedecenijskog problema, Kragujevčani će imati višestruku dobrobit i u pogledu kvaliteta vazduha, ali i kvaliteta grejanja, a novim pogonom na gas biće unapređena i energetska efikasnost čitavog sistema.