InfoFoto: Arhiva - eparhija-sumadijska.org.rs

Kragujevac slavi GRADSKE LITIJE

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Ponedeljak, 17 06 2019

Stara crkva danas, drugi dan Trojica, obeležava hramovnu slavu Silazak Svetog Duha na Apostole, a današnji praznik je i litija grada Kragujevca.

Njegovo Preosveštenstvo episkom Šumadijski Gospodin Jovan služio je jutros Svetu arhijerejsku liturgiju u Staroj crkvi, uz sasluženje sveštenstva.

Večernje bogosluženje počinje u 17 časova, u čijem nastavku iz crkvene porte kreće litija centralnim gradskim ulicama.

Litijа će proći ulicama 27. marta i Kralja Petra I do Krsta u Pešačkoj zoni, potom nastavlja do Trga vojvode Radomira Putnika i ulicama Kralja Aleksandra, Kneza Miloša, Ilije Kolovića, Vuka Karadžića i delom ulice Kneza Mihaila do Stare crkve. Po povratku u portu Stare crkve biće održan prigodan kulturno umetnički program.

Stara crkva podignuta je 1818. godine i iako mala, bila je i ostala oslonac, mesto okupljanja i mesto donošenja važnih odluka. Knez Miloš kao ktitor ovog hrama nije žalio materijalna sredstva i angažovao je najbolje majstore za gradnju, dok je uređenje enterijera povereno italijanskim majstorima. Zadužbina kneza Miloša rekonstruisana je nekoliko puta, a 1829. godine prvi put su se oglasila i zvona sa ove crkve.