Info

Kragujevac spreman za uredno vodosnabdevanje tokom leta

Autor: InfoKG
15:00 | Sreda, 04 07 2018

Vodosnabdevanje u Kragujevcu je uredno, a uspešno je odgovoreno i na obilne padavine koje nisu prouzrokovale ozbiljnije probleme u gradu. Popunjenost akumulacije Gruža je viša od 73 odsto, a Grošnice 76 procenata, što je, prema oceni Štaba za vanredne situacije koji je zasedao danas, sasvim dovoljno za uredno vodosnabdevanje tokom letnje sezone. 

Na drugoj redovnoj sednici Štaba za vanredne situacije grada Kragujevca, kojom je predsedavao zamenik komandanta Damjan Srejić, razmatran je i usvojen Izveštaj o stanju vodosnabdevanja, postojećim kapacitetima i mogućnostima alternativnog vodosnadevanja tokom letnje sezone.

Vodosnabdevanje je uredno. Nema većih havarija, a uspešno je odgovoreno i na obilne padavine koje nisu prouzrokovale ozbiljnije probleme u gradu. Popunjenost akumulacije Gruža je više od 73 odsto, a Grošnice 76 procenata. Gruža proizvodi 430 litara u sekundi, Grošnica 130, a Morava 100 litara u sekundi. To je, kako je ocenjeno, sasvim dovoljno za uredno vodosnabdevanje. Pored toga, JKP “Vodovod i kanalizacija“ zanovilo je vozni park sa dve cisterne. Cisterna za pijaću vodu, kapaciteta šest kubika služiće za snabdevanje pijaćom vodom u slučaju visokih temperatura ili većih havarija. 

U narednih desetak dana stiže i cisterna za održavanje fekalne kanalizacije što će značajno da olakša rad tog preduzeća.

U okviru priprema za letnje mesece, preduzete su i blagovremene preventivne i operativne mere zaštite i spasavanja u vreme povećane opasnosti od izbijanja i širenja požara na otvrenom prostoru i šumskim kompleksima, tokom trajanja turističke sezone i žetvenih radova. Uprava za vanredne situacije obavestila je članove Štaba o preduzetim merama na koordinaciji rada svih subjekata zaštite od požara na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga po pitanju organizacije, planiranja, pripreme i sprovođenja mera za sprečavanje izbijanja i ublažavanja posledica požara, tehničko - tehnoloških i saobraćajnih nesreća.

Na sednici Štaba za vanredne situacije predstavljen je i dokument Procena ugroženosti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća na teritoriji grada. Kao opasnosti identifikovani su: poplave, zemljotresi, požari, grad i tehničko – tehnološke nesreće. U procenu su uključene i opasnosti izazvane klizištima, odronima, erozijom kao i olujnim vetrom. Za svaku navedenu opasnost utvrđena su dva moguća razvoja događaja odnosno scenarija za najverovatniji neželjeni događaj i za događaj sa najtežim mogućim posledicama. Na osnovu Procene u naredna dva meseca biće urađen i Plan zaštite i spasavanja koji će takođe biti upućen na saglasnost Upravi za vanredne situacije.