InfoFoto: kragujevac.rs

Kragujevac u borbi protiv požara na otvorenom

Autor: Branko Vukašinović
11:00 | Sreda, 03 04 2019

Grad Kragujevac je pristupio izradi Operativnog plana sprovođenja preventivnih mera zaštite od požara na otvorenom prostoru i šumskih požara, jer su, između ostalog, kragujevački vatrogasci od početka godine imali 311 intervencija, što je znatno više u odnosu na isti period prošle. To je poručeno sa sednice Štaba za vanredne situacije na kojoj je rečeno da će za predstojeću protivgradnu sezonu, koja počinje 15. aprila, strelci na teritoriji Kragujevca imati po 14 raketa na 31 stanici. Sa sednice je poručeno i da je ove godine za sprovođenje preventivnih i operativnih mera zaštite od poplava, klizišta, erozija i odrona planirano 4,7 miliona dinara. 

U skladu sa preporukom Republičkog štaba za vanredne situacije, grad Kragujevac je pristupio izradi Operativnog plana sprovođenja preventivnih mera zaštite od požara na otvorenom prostoru i šumskih požara. To je poručeno sa sednice lokalnog Štaba za vanredne situacije, na kojoj je rečno da razlog više za preventivno delovanje leži u činjenici da su pripadnici vatrogasno – spasilačke brigade od početka ove godine imali 311 intervencija, što je znatno više u odnosu na isti period prošle. Građanima je sa sednice upućen i apel da budu oprezni i ne spaljuju otpad na otvorenom zbog opasnosti od širenja vatre.

Na sednici je rečeno da je na povećan broj intervencija uticao nedostatak padavina odnosno lepo vreme tokom februara i marta koje su građani iskoristili da na njivama i placevima spale ostatke biljnog otpada, ali i svest sugrađana da prijave uočeni požar. 

"Ideja je da se nađe drugi način za uklanjanje biljnih ostataka, o čemu će naše stručne službe i Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj razgovarati sa poljoprivrednicima u cilju edukacije i promene navika. Verujem da će intenzivna kampanja o štetnosti spaljivanja ostataka strnih useva i podela edukativnih flajera imati efekta na podizanje nivoa svesti bezbednosne kulture i smanjiti broj intervencija na otvorenom”, rekao je komandant Štaba i gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić.

Sa sednice Štaba za vanredne situacije poručeno je da će se plan preventivnih mera sprovoditi tokom leta, a glavna kampanja u periodu žetve, jer je, kako je rečeno, to jedan od najkritičnijih perioda kada dolazi i do samozapaljenja. Operativni plan sprovođenja preventivnih mera zaštite od požara na otvorenom prostoru i šumskih požara očekuje se da bude usvojen na prvoj narednoj sednici Štaba za vanredne situacije

U okviru priprema za predstojeću protivgradnu sezonu, koja počinje 15. aprila, u toku je distribucija protivgradnih raketa do lansirnih stanica. Prema rečima Svetlane Biljić iz Radarskog centra Bešnjaja, stelci na teritoriji Kragujevca imaće po 14 raketa na 31 stanici, što je za zadnjih deset godina najveći broj. RHMZ je obebedio osam, a preostalih šest raketa grad Kragujevac. I ove godine strelci će dodatno biti stimulisani sa po 5.000 dinara mesečno.

Na sednici je razmatran i usvojen Izveštaj o stanju izvršenih priprema za sprovođenje preventivnih i operativnih mera zaštite od poplava, klizišta, erozija i odrona. Prošle godine, rečeno je, za čišćenje vodotokova utrošeno je 9,2 miliona dinara, a ove godine za tu namenu planirano je 4,7 miliona. Na sednici Štaba za vanredne situacije usvojen je i predlog Operativnog plana odbrane od poplava na teritoriji grada za 2019. godinu.