Info

Kragujevac u Google transit sistemu

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Subota, 13 07 2019

Putem projekta „Podatke otvori, na mapi se stvori“, koji je realizovan u saradnji sa Palgo smart centrom iz Beograda, a uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Kragujevac je u aplikaciji Google maps implementirao sve linije sistema javnog gradskog i prigradskog prevoza. To će putnicima omogućiti da u najkraćem vremenu stignu na željenu lokaciju. 

Određivanjem polazne tačke i krajnjeg odredišta u aplikaciji Google maps na pametnom telefonu, aplikacija Google transit nudi najpovoljniju trasu uz navigaciju, koliko je i kuda potrebno pešačiti do prvog stajališta, broj linije i vreme polaska, a ukoliko je to potrebno i broj linije za presedanje do krajnje destinacije.

Ovaj alat od 1. septembra biće instaliran na pilot stajalištu kod Ureda, koje će imati Wi – Fi, USB punjač i solarne ploče, gde će svi putnici biti u prilici da jednim dodirom ekrana koriste Google maps.

Ovaj projekat je, kako je rečeno na prezentaciji, iskorak u strateškom opredeljenju Kragujevca u razvoju „Smart city“ rešenja. Naredni je „live“ varijanata u kojoj će moći da se prati kretanje autobusa u realnom vremenu. To je samo jedan od segmenata sveukupnog projekta koji se ubrzano implementira zahvaljujući UNDP i Palgo smart centru, koji je imao za cilj otvaranje podataka. Podaci dobijeni na ovaj način moći će da se upotrebe i u drugim aplikacijama, biće nekomercijalni i dostupni kako građanima, tako i pravnim licima. Rezultat projekta je poboljšanje kvaliteta života i uslova za ravoj privrede.

Kragujevac se, inače, realizacijom ovog projekta priključio porodici velikih evropskih gradova u kojima postoji Google transit i jedini je grad u Srbiji koji je u toj aplikaciji implemenitirao sve gradske i prigradske linije, uz brojne mogućnosti za proširenje tog alata. U planu je da se na svih 68 autobusa, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, postave senzori za prikupljanje podataka o zagađenju vazduha i koncentraciji polena. Tako će na postojećim mapama građanima biti dostupni i podaci o lokacijama i vremenskom intervalu sa najvećim koncentracijama zagađenja i polena. 

Pored toga, već od ponedeljka jednom nedeljno svim osnovcima i srednjoškolcima verifikacijom eKG kartice biće omogućen besplatan ulaz na bazene, a od septembra eKG kartica služiće roditeljima za verifikaciju u obdaništima.