Info

Kragujevac u projektu „Socijalna inkluzija Roma i drugih osetljivih grupa"

Autor: InfoKG
14:30 | Ponedeljak, 08 07 2019

Sporazum o saradnji između Ekumenske humanitarne organizacije (EHO) i grada Kragujevca zvanično je potpisan, što znači da će naša lokalna samouprava učestvovati u implementaciji projekta „Socijalna inkluzija Roma i drugih osetljivih grupa u Srbiji 2019 – 2022“. Projekat je podržan od strane švajcarske organizacije HEKS/EPER.

Iz cele Srbije izabrano je osam partnerskih opština, odnosno lokalnih samouprava - Obrenovac, Zvezdara, Žabalj, Kragujevac, Šabac, Aranđelovac, Smederevska Palanka i Novi Sad. Učestvovaće u implementaciji projekta „Socijalna inkluzija Roma i drugih osetljivih grupa u Srbiji 2019 – 2022“. Projekat je podržan od strane švajcarske organizacije HEKS/EPER i obezbeđen je inicijalni budžet od 30 miliona dinara.

Kragujevac je jedan od dva grada u kome će se ovaj projekat sprovoditi kroz sve tri komponente, a to su: pružanje podrške ozakonjenju stambenih objekata i unapređenje uslova stanovanja u podstandardnim naseljima, podizanje kapaciteta obrazovnih institucija za podsticanje socijalne inkluzije dece u obrazovanju i podrška unapređenju međusektorske saradnje i stvaranje jednakih mogućnosti građana na pravnu zaštitu.

Projekat je usklađen sa Strategijom za inkluziju Roma i Romkinja u Srbiji za period od 2016. do 2025. godine. EHO i partnerske lokalne samouprave ovim projektom doprinose realizaciji mera i aktivnosti definisanih u navednoj strategiji i drugim strateškim dokumentima koji doprinose inkluziji osetljivih grupa.