Info

KRAGUJEVAČKA OPOZICIJA: ZZŠ i SPO nastavljaju saradnju

Autor: Jovana Mladenović
11:52 | Četvrtak, 17 09 2020

Gradski odbori Zajedno za Šumadiju i Srpski pokret obnove, koji su na poslednjim lokalnim izborima nastupali jedinstveno pod sloganom "Svi na ovu stranu" nastaviće saradnju kao organizacija naziva "Kragujevačka opozicija".

Lideri ove stranke, Veroljub Stevanović i Milan Urošević, na danas održanoj konferenciji za medije, rekli su da smatraju da je naziv "Kragujevačka opozicija" apsolutno opravdan, jer su jedina prava opozicija u gradu, dok su ostali, koji su se nazivali opozicijom uoči lokalnih izbora, nakon istih, pohitavši ka vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, demantovali sami sebe. Kako ističu Stevanović i Urošević, to je urađeno zarad sitnih političkih interesa, nekog funkcionerskog mesta i zaposlenja, bez da su svojim biračima dali bilo kakvo objašnjenje i ukazali na to koji se delovi njihovih političkih programa poklapaju. 

Urošević je pojasnio i zašto su, nakon zajedničkog nastupa na izborima, SPO i ZZŠ formirali dve odborničke grupe: "Razlog je tehničke prirode, tako ćemo lakše funkcionisati u gradskom parlamentu". 

ZZŠ i SPO već su najavili da će biti kritički nastrojena opozicija, ali ne u svrhu pukog kritikovanja, već ukazivanja na ono što ne valja, u korektnoj atmosferi, s obzirom na to da je jedini cilj da Kragujevac, koji je grad svih nas, bude bolji.

"Na poslednjoj sednici Skupštine grada već smo imali primer. Gradska vlast teži da sednica lokalnog parlamenta protekne što lagodnije, da se kroz tačke dnevnog reda protrči, da se ne otvaraju diskusije i da se niko od predlagača ne udostoji da kompletnoj javnosti, pa i samim odbornicima obrazloži šta je suština odluka koje se usvajaju. Zato sam ukazao da to nije način na koji bi Skupština trebalo da funkcioniše. Ne želimo da imamo situaciju, kao na primer u Jagodini, da sednice traju par minuta, a da se predsednik Skupštine time još i hvali", objasnio je Urošević. 

Osvrnivši se na naziv "Kragujevačka opozicija" Urošević je istakao da smatra da on gradskim odborima ZZŠ i SPO u potpunosti pripada, jer vanparlamentarna opozicija, i da je učestvovala na lokalnim izborima, ne bi se domogla cenzusa, na šta su svi rejtinzi ukazivali. 

Objasnio je i kako su zamišljene aktivnosti "Kragujevačke opozicije": "U narednom periodu naše političko delovanje vodićemo na dva koloseka. Prvo, bavićemo se unutrašnjom organizacijom i da se što bolje pripremamo za naredne lokalne izbore. Dvadeset odsto, koliko smo na minulim izborima osvojili, je dobra osnova, dobar kapital za dalji rad i da obezbedimo infrastrukturu koja će moći na valjan način da kontroliše izborni proces. Drugo, cilj nam je da imamo 87 sjajnih kandidata, da okupimo ljude bez obzira na njihovo stranačko opredeljenje i to da li su se bavili politikom u prethodnom periodu. Neophodno je da se na političkoj sceni pojave novi ljudi, koji ozbiljno žele da menjaju stvari. Znamo koliko je teško ući u to, koliko je retko. Zato ih pozivamo u našu zajedničku organizaciju gde ćemo imati sluha za njihove ideje". Ovim povodom pomenuti su, kao "primeri dobre prakse" Saša Milenić i Bojan Stojadinović, koje Stevanović i Urošević navode kao prave ljude koji se posvećeno bave politikom, godinama su tu i upućen u sva politička zbivanja u gradu, te kako bi bilo lepo videti ih kao članove "Kragujevačke opozicije".

"Otvoreni smo za saradnju sa svim pravim opozicionarima u Kragujevcu, bilo da su oni učestvovali na prethodnim lokalnim izborima ili ne", dodao je Urošević.

Veroljub Stevanović rekao je da je prijatno iznenađen kulturnim odnosom novog gradonačelnika prema njemu, što, svi smo svedočili, nije bio primer sa prethodnim. "Mi ćemo kao opozicija delovati u korektnoj atmosferi, osim u trenucima kada budemo imali zlonamerne ljude nasuprot nas, poput bivšeg graonačelnika. Njemu su svi drugi za sve loše u gradu bili krivi", pojasnio je lider ZZŠ.

On je istakao i da ga veoma brine period koji je pred nama, da očekuje teške dane za Kragujevac, najpre zbog ogromnih zaduženja, te da će se to videti već do Nove Godine. "Zato ćemo bitu tu ne da kritikujemo sve redom, već da ponudimo pomoć, ukažemo na neke stvari i očekujemo razumevanje, jer nam je svima cilj da Kragujevčani žive bolje. Nadamo se da će vladajuća struktura to prepoznati", zaključio je Stevanović.