InfoFoto: InfoKG

Kragujevačka privreda beleži rast izvoza za 15% u prvih pet meseci tekuće godine

Autor: InfoKG
10:00 | Sreda, 10 07 2024

Ukupna spoljnotrgovinska razmena privrede Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u prvih pet meseci 2024. godine iznosila je око 1,523 milijardе evra.

Izvoz je ostvaren u vrednosti od око 817 miliona evra. Privreda Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u periodu I-V 2024. godine je ostvarila rast izvoza od 2,9% uz ostvaren spoljnotrgovinski suficit u iznosu od око 111 miliona evra. U istom periodu privreda Grada Kragujevca je ostvarila rast izvoza od 15,2%.
  
Kako je naglasio Predrag Lučić, direktor Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, može se očekivati i dalji značajan rast izvoza i spoljnotrgovinskog suficita sa početkom serijske proizvodnje novog modela automobila u fabrici Stellantis u Kragujevcu.

Glavni izvozni proizvodi privrede Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u periodu I-V 2024. godine bili su električne mašine i oprema, šinska vozila i signalna oprema, nameštaj, plastične mase i proizvodi od plastike, drumska vozila, kotlovi, mašine i uređaji...

U prvih pet meseci 2024. godine privreda Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga najviše je izvozila na tržišta Nemačke, Češke, Slovačke, Mađarske, Italije, Poljske… Najveći uvoz ostvaren je iz Nemačke, Kine, Italije, Republike Koreje, Turske, Austrije, Rumunije, Poljske.