InfoFoto: Pexels i kragujevac.ls.gov.rs

Kragujevačke škole postaju prozjumeri

Autor: InfoKG
13:00 | Subota, 22 06 2024

U okviru inicijative "Sunčane škole na Zapadnom Balkanu" u gradu Kragujevcu biće postavljeni solarni paneli na šest osnovnih škola. Na taj način škole će postati prozjumeri - proizvođači jer će koristiti električnu energiju koju sami proizvedu, a viškove vraćati u elektrodistributivni sistem i koristiti ih kasnije kada budu imali veću potrebu za električnom energijom.

Na završnom događaju regionalne inicijative, čiji je cilj da razvije model angažovanja ključnih društvenih aktera (državne škole, lokalne samouprave i lokalne zajednice) u oblasti energetske tranzicije, i to razvijanjem njihovih kapaciteta da upravljaju proizvodnjom čiste/obnovljive, u ovom slučaju solarne energije, koja se održala u Valjevu, prisustvovao je član Gradskog veća za obrazovanje Dušan Aleksić.

U Valjevu su postavljeni solarni paneli na šest škola i ovo je bila prilika da se razgovara o procesima koji prethode početku samostalne proizvodnje struje i uštedama koje nastaju.

- Na inicijativu člana Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima Aleksandra Miloševića, ušli smo u proces koji prethodi postavljanju solarnih panela na šest kragujevačkih osnovnih škola. U prvoj fazi će biti odrađeno ispitivanje na 12 škola, od kojih će biti izabrano šest koje su najpogodnije za ovu namenu. Postavljanje solarnih panela pratiće edukacija đaka o značaju obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine, a materijalna korist biće uštede novca koji je trošen za plaćanje električne energije. Šest škola postaće prozjumeri - proizvođači jer će koristiti električnu energiju koju sami proizvedu, a viškove vraćati u elektrodistributivni sistem i koristiti ih kasnije kada budu imali veću potrebu za električnom energijom, kazao je Aleksić, koji je obišao i jednu od škola u Valjevu na kojoj je postavljen solarni panel.

Regionalnu inicijativu "Sunčane škole na Zapadnom Balkanu" podržava i realizuje Fondacija za otvoreno društvo – Zapadni Balkan i Fondacija za otvoreno društvo – Srbija, a edukativnu komponentu će sprovoditi Beogradska otvorena škola.