Info

Kragujevački Central park: Evo kako će izgledati Veliki park (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
13:30 | Sreda, 11 05 2016

Veliki park će uskoro postati urbana dizajnirana oaza sa najmodernijim kreativnim sadržajima, pa će Kragujevčani prvi u okruženju dobiti svoj, takoreći, Central park, a sve uz pomoć Fondacije "Dragica Nikolić" i beogradskog UG “Nedelja dizajna“. Vodena igrališta, gejziri, muzej na otvorenom, sadržaji za decu, parkovsko izletište radiće se u više faza, a završetak prve planiran je za avgust.

Revolucionarno uređenje parka predviđa spajanje više postojećih celina u jednu veliku koja će se prostirati do Šumarica. Novom topografijom, inovativnim materijalima i najboljom opremom doći će do izražaja kreativna filozofija idejnih tvoraca. Postojeći park neće trpeti zarad novog, već će se nadograđivati i ulepšavati. Sadržaji će pratiti savremene potrebe i svaki Kragujevčanin, počev od najmlađih koji će ovde praviti prve korake, do najstarijih, biće u prilici da pronađe svoj idealni kutak.

Cela urbana sredina zamišljena je kao arhipelag sa mikro ostrvima. Obodni pešački tokovi biće prošireni, a jasne granice parka će se obeležiti novim niskim i visokim rastinjem, dok će sam park biti oplemenjen raznovrsnim zasadima, između ostalog i borovima i drugim visokim krošnjama koje će praviti prirodno zasenčenje. Ulazi u park će biti prošireni, kao i popločan parkovski trg. Postojeća fontana trebalo bi da bude rekonstruisana, a predviđeno je da se napravi i manji gejzir. Među sadržajima su i paviljon, manja pozornica za događaje na otvorenom, i muzej posvećen savremenoj istoriji grada, takođe na otvrenom. Kretanje posetilaca zamišljeno je kroz koncentrične krugove, a biće postavljeno i malo kupasto uzvišenje, poput brda. Zamišljena je lučna promenada, kao i biciklistička staza, a takođe i rekonstrukcija košarkaškog terena. Kragujevčani će dobiti i parkovsko izletište i vodeno igralište, a u tri celine biće postavljena dečja, tinejdžerska i igrališta za stare, kao i prostor za vežbanje i parkur.

Prva dama Srbije i predsednica UO svoje fondacije, Dragica Nikolić, rekla je da joj posebno znači što će Kragujevčani dobiti "Keativni Veliki park" jer je za ovu zelenu gradsku oazu emotivno vezana i pamti svoje igre u detinjstvu baš na ovom mestu.

Za početak, krenuće uređenje poteza između Mašinskog fakulteta i bazena, gde će biti napravljeno veliko dečje igralište, a plan je da radovi budu gotovi do avgusta.

Fondacija "Dragica Nikolić" već je uredila park u Zemunu, ali su razmere ulepšavanja i opemenjavanja kragujevačkog Velikog parka daleko veće. Tokom prošle godine, u okviru projekta "100 kreativnih igrališta za decu Srbije", kroz koji se uređuje i buduće igralište u Velikom parku, već su uređena dva u Beogradu, a to je bila, uslovno rečeno, samo vežba i "hvatanje zaleta" za Kragujevac.

Galerija slika