InfoFoto: GTO/Zoran Petrović

Kragujevački đaci najbolji u Srbiji: Učenička kompanija Prve gimnazije predstavlja nas na evropskom takmičenju

Autor: Jovana Mladenović
11:07 | Četvrtak, 18 05 2017

Proizvodnja posebnih ramova sa senzorima koji svaku košnicu pretvaraju u pametnu donela je Učeničkoj kompaniji „Lego Buzz” iz Prve kragujevačke gimnazije prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija održanom u Beogradu početkom ove sedmice. Oni će predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija u Briselu.

Učenici se bave proizvodnjom posebnih ramova sa senzorima koji svaku košnicu pretvaraju u pametnu, a pčelar ima konstantan uvid u stanje svoje pčelinje zajednice.

U julu će pet kragujevačkih srednjoškolaca i njihova nastavnica-mentorka predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija u Briselu, na kome će učestvovati i učeničke kompanije iz 35 zemalja.

Drugo mesto osvojila je učenička kompanija „S Mass” (Gimnazija „Bora Stanković“, Niš) sa specifičnim proizvodom od „pametne mase“ koja razvija finu motoriku kod dece, dok je treće mesto pripalo učenicima iz kompanije „Eko Kom” (Školski centar „Nikola Tesla“, Vršac) koji koriste otpad iz procesa prerade grožđa radi proizvodnje i prodaje organskog đubriva. Specijalna TeleGroup nagrada za najbolju primenu informaciono-komunikacionih tehnologija otišla je u ruke učenika iz kompanije „Rain Drop“ (Srednja škola „Sveti Ahilije“, Arilje) koji izgrađuju sisteme za automatske navodnjavanje.

Dvadeset najboljih timova iz srednjih škola širom Srbije predstavilo je u ponedeljak proizvode i usluge svojih kompanija u okviru prodajnog sajma u tržnom centru Delta Siti, dok su u utorak prezentovali publici i žiriju biznis planove.

Program Učenička kompanija deo je projekta Vlade Republike Srbije „Godina preduzetništva“, koji sprovodi Ministarstvo privrede, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji model preduzetničkog obrazovanja za učenike srednjih škola.

Pored nagrada za najbolju učeničku kompaniju, dodeljene su i nagrade Preduzetnikus za najboljeg nastavnika godine (Bratislav Vasić, Ekonomska škola, Niš) i najboljeg poslovnog volontera godine (Vlaisav Filipović, UniCredit banka).

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj i kompanija TeleGroup i ManpowerGroup.

Izvor: bizlife.rs