Info

Kragujevački đaci stigli iz Francuske i doveli goste iz Sirena

Autor: Jovana Mladenović
16:29 | Utorak, 19 07 2016

Najbolji učenici iz Sirena, njih osmoro, doputovalo je u Kragujevac u okviru tradicionalne međunarodne razmene dece, a sa njima zajedno vratili su se naši najbolji đaci koji su u Francuskoj boravili od 12. jula.

Pratilac dece iz Sirena, Kenza Moisson, kojoj je ovo treći put da boravi u Kragujevcu, prethodna dva puta bila je učesnik razmene, rekla je na svečanom prijemu u Skupštini grada da se svaki put iznova raduje dolasku ovde, a naročito ističe gostoprimljivost Kragujevčana. “Nadam se da ćemo provesti prijatnu nedelju i da ću grupi preneti utiske koje sam doživela ranije i da ću ih upoznati sa kulturom i tradicijom srpskog naroda na pravi način", kaže ona.

Tokom sedmodnevnog boravka, francuski đaci će obići značajne kulturne znamenitosti grada, posetiti Risovačku pećinu u Aranđelovcu, Prirodnjački muzej u Svilajncu, Oplenac, manastire Divostin i Drača, otići u Beograd gde će prošetati Kalemegdanom i Knez Mihajlovom ulicom, ići na Avalaski toranj, a za sportsko rekreativni i zabavni program predviđeni su odlasci u Akva park hotela Izvor u Aranđelovcu i zatvoreni bazen u Kragujevcu.

Lepe utiske nose i naši učenici koji su boravili u Sirenu. “Proveli smo jednu predivnu nedelju u Sirenu i Parizu. Uspeli smo da obiđemo sve što su naši domaćini osmislili - Luvr, muzej Orsej, prošli kroz Jelisejska polja, peli smo se na Ajfelov toranj 13. jula, na dan njihovog nacionalnog praznika, savladali strah od vožnje metroom, a najviše nas raduje to što smo stekli i nova poznanstva sa mladima iz Španije, Nemačke, Austrije i ona će nam ostati u sećanju", kaže profesorka Lela Šapić, pratilac naše dece na ovom putovanju. Ona dodaje da mere bezbednosti jesu bile pojačane, ali upravo im je to i ulivalo sigurnost.