Info

Kragujevački i češki đaci uspešno sarađuju 14 godina

Autor: Jovana Mladenović
12:30 | Subota, 25 08 2018

Saradnja kragujevačke Prve tehničke i Srednje škole elektrotehnike i energetike iz Sokolnice traje 14 godina. Za goste iz Južnomoravske regije Republike Češke u Gradskoj upravi priređen je prijem.
 
Za desetočlanu delegaciju iz Brna, Južnomoravske regije Republike Češke, predvođenu direktorom Srednje škole elektrotehnike i energetike iz Sokolnice, Oldrihom Žirvotckim, predstavnici gradske vlasti, Školske uprave i škola, organizovali su prijem. 

Saradnja kragujevačke Prve tehničke i Srednje škole elektrotehnike i energetike iz Sokolnice traje 14 godina. Tehničke škole je spojio projekat “Energija bez granica“ još 2004. godine i od tada se jednom godišnje organizuju posete učenika i profesora. Ove godine 12 kragujevačkih učenika sa profesorima u aprilu gostovali su u Sokolnicama, a sredinom septembra se očekuje poseta učenika i profesora iz Češke
 
Južnomoravska regija i grad Kragujevac imaju veliki broj uspešno realizovanih projekata i svakako da je jedan od aspekata koji je za grad veoma značajan i prijateljstvo među školama, đacima i profesorima. Pored novih prijateljstava koje učenici ostvaruju u tradicionalnim međunarodnim razmenama, oni imaju prilike da upoznaju nove kulture i tradicije, ali i razmene znanja i iskustva i primene ih u svom školovanju. Pored toga cilj je da učenici neguju stečena prijateljstva i nakon završene škole što je garancija nastavka saradnje Kragujevca i Južnomoravske regije, čulo se na prijemu.

Pored saradnje tehničkih škola, sa Južnomoravskom regijom realizovan je niz projekta u vrednosti više miliona evra u različitim oblastima. Kao produkt saradnje dveju tehničkih škola, više stotina učenika je više razrede srednje škole završilo u Češkoj, a jedan broj njih je dobio diplomu Masarikovog Univerziteta u Brnu što, su najkonkretniji rezultati u oblasti obrazovanja.