Info

Kragujevački kulinari osvojili zlato u Rumuniji

Autor: Branko Vukašinović
18:57 | Utorak, 26 04 2016

Kragujevački kulinari su na Internacionalnom kulinarskom kupu, održanom proteklog vikenda u rumunskom gradu Jašiju, osvojili 25 priznanja. Od toga, 2 zlatne, 9 srebrnih, 6 bronzanih medalja, pehar, 6 počasnih odličja i odlikovanje Švedske asocijacije kuvara.

Na profesionalnom nadmetanju u Rumuniji, Kragujevac su predstavljali dvadestogodišnjaci, Stefan Nikolić, Marko Lazić, Aleksandar Milanović, Dejan Vico i predsednik ovdašnje HoReCa asocijacije Vujadin Vujadinović.
Tim kragujevačkih kulinara se takmičio u najtežoj kulinarskoj disciplini „Crna Kutija“, u kojoj ekipe imaju zadatak da pripreme jela od nepoznatih namirnica, pod strogim sudijskim okom Svetske asocijacije šefova kuvara i Svetskog udruženja master šefova

Na takmičenju se nadmetalo više od 300 kulinara iz 20 zemalja iz čitavog sveta.

Ovo je do sada neviđen uspeh za kragujevačku gastronomiju. Moram da odam priznanje našim mladim momcima koji su zaista herojski pokazali kako se profesija i Kragujevac, koji predstavljaju, voli i poštuje. Motivacija, znanje i želja za uspehom su nadvladali sve poteškoće i uspeli smo da još jednom pokažemo svetu kakvu gastronomsku budućnost imamo”, rekao je predsednik HoReCa asocijacije Kragujevac Vujadin Vujadinović. 

Nada se i da će im lokalna samouprava odobriti sredstva koja su im potrebna da bi nastavili da nižu ovakve uspehe i omogućiti da se usavršavaju u boljim uslovima.

Kragujevački kulinari se pripremaju za sledeće takmičenje, koje je zakazano sredinom maja u Bugarskoj. Očekuju da će nastaviti da predstavljaju Kragujevac i Srbiju u najboljem svetlu na svim međunarodnim takmičenjima. 

Podsetimo, članovi tima kragujevačkog ogranka asocijacije “HoReCa” osvojili su četiri srebrne i jednu bronzanu medalju na 5. Internacionalnom takmičenju kulinara, koje je održano krajem oktobra prošle godine u poznatom turskom turističkom mestu Alanja. O tome možete pročitati ovde.