InfoFoto: Arhiva

Kragujevački ugostitelji traže isti položaj kao i njihove kolege u Beogradu

Autor: InfoKG
13:00 | Četvrtak, 09 07 2020

Ugostitelji iz Kragujevca predali su novu peticiju nadležnima u gradskoj i državnoj upravi, kojom zahtevaju da, u vreme epidemije virusa COVID-19, imaju isti tretman kao i njihove kolege u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji, piše Danas. Ovdašnji ugostitelji kažu da su kragujevački epidemiolozi saglasni da mere za ovu delatnost treba da budu kao i u ostalim gradovima. Dodaju da od gradonačelnika Radomira Nikolića ni trga ni glasa, iako je najavio da će reštit problem do ovog utorka.  

Objekti kragujevačkih ugostitelja od prošlog četvrtka kad je, nakon proglašenja vanredne situacije u gradu, stupila na snagu uredba Vlade Srbije o merama za suzbijanje zaraze virusom korona, rade skraćeno, odnosno od 7 do 20 časova.

Mislimo da je poslednjih dana neopravdanom hajkom u Kragujevcu svim ugostiteljima načinjena dramatična šteta, da je na nedopustiv način ukaljan ugled jedne časne i respektabilne profesije koja je oduvek smatrana za najlepše lice našeg grada, a od koje direktno ili indirektno živi gotovo deset odsto Kragujevčana. Ne vidimo, naime, nijedan logičan razlog da ugostitelji Kragujevca budu diskriminisani u odnosu na svoje kolege iz Beograda, Čačka, Užica i drugih gradova u Srbiji a ugostiteljska delatnost ovako ocrnjena i predstavljena u medijima kao potencijalan izvor zaraze. Nijednoj srodnoj ili sličnoj delatnosti nije na ovakav način otežan i gotovo onemogućen rad”, navodi se u peticiji kragujevačkih ugostitelja.

Svim sugrađanima poručujemo, dodaje se, da preduzimamo sve propisane mere kako bi se u našim objektima osećali bezbedno.

Epidemiolozi grada Kragujevca složili su se, tvrde, sa zahtevom za produženje radnog vremena ugostiteljskih objekata u Kragujevcu do 23 sata, jer njihove terase i letnje bašte nisu mesto širenja zaraze.

Ugostitelji u obraćanju nadležnima podsećaju da je delatnost kojom se bave jedna od onih koje su bile na žestokom udaru tokom 50 dana vanrednog stanja, s obzirom da je objektima te vrste rad bio zabranjen u potpunosti. Istovremeno, sve obaveze ugostitelja iz perioda kad nisu  radili  reprogramirane su i odložene.

Upravo u trenutku kada se lavovski borimo da isplivamo pod teretom poreskih reprograma iz prethodnog perioda, nama se ograničava rad. Zato postavljamo pitanje kako ćemo  pod takvim uslovima, sa drastično skraćenim radnim vremenom u najfrekventnijem periodu dana i drastično smanjenim kapacitetima, da servisiramo svoje obaveze, plaćamo zakupe i namete i daju plate svojim radnicima”, pitaju kragujevački ugostitelji nadležne u gradu i državi, od kojih iznova traže “ekonomsku pomoć kako bi bili u stanju da prežive trenutnu situaciju”, koju, kako navode,  karakteriše dvotrećinski pad prometa.

Ugostitelji insistiraju da se njihovi zahtevi “ne dovode ni u kakvu vezu za politikom”, jer njih “interesuje isključivi život njihovih zaposlenih i goli opstanak posla kojim se bave”.

Prema saznanjima portala InfoKG, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić je prošle nedelje obećao da će problem biti rešen do ovog utorka, što se nije desilo. Ugostitelji kažu da procedure ne smeju biti izgovor i da postoji dobra volja problem bi bio rešen na način kao što je to urađeno u Čačku, gde je gradska vlast izašla u susret ugostiteljima i omogućila im rad do 23 časa. 

Izvor: Danas i InfoKG